"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-12-21

Effektiv skogsavverkning prisas som bästa affärsidé

NYHET Umeåkemisten András Gorzsás vinner Uminova Innovations Startup-tävling för bästa affärsidé.– Det är verkligen roligt att få ta emot det här priset och jag måste säga att Uminova Innovations Startup-program ger fantastiska möjligheter, säger han.

Glada vinnare i Uminova Innovations Startup-program. Från vänster Simon Dahl. Mikael Östberg, András Gorzsás och Meiju Vartiainen. Bakom syns Erik Lindberg från Nordea som står för de stipendier som vinnarna får. Foto: Malin Grönborg

I samband med Umeå Tech Arena och inför nästan 200 anmälda deltagare fick András Gorzsás ta emot 35 000 kronor i stipendium från Nordea som vinnare av Uminova Innovations Startup-programs tolfte pitchtävling med sin idé om effektivare skogsavverkning med en ny metod för kvalitetskontroll av träd.

– I grunden handlar min idé om att kontrollera kvalitet på virke redan i skogen. Dels ska det kunna göras via en handhållen enhet som en del av det vanliga inventeringsarbetet, dels via en enhet som ska kunna monteras på skördaraggregaten. Nyckeln är att man gör kvalitetskontroll redan i skogen, innan transport; och inte bara på produktionsanläggningen, som görs nu. Då har man slösat bort tid och pengar på träd som är inte värt någonting för produktionen och kan bara brännas upp, men som kunde ha varit av nyttja om det lämnats kvar i skogen. Så man sparar inte bara tid och pengar, utan minskar miljöpåverkan ganska rejält också, säger András Gorzsás.

Tävlingen var en avslutning på höstens upplaga av Startup-programmet, ett program som går två gånger om året. Trycket inför höstens omgång har aldrig varit större. Av de 43 anmälda togs 15 entreprenörer in till höstens omgång. Under ledning av erfarna affärscoacher har de fått utveckla sina affärsidéer och pröva om det finns potential för att utveckla dem till framgångsrika företag.

Själva Startup-programmet avslutades med en intensiv tävlingsdag då deltagarna under korta presentationer, pitchar, berättade om sina affärsidéer och hur dessa kan möta kunders behov. För juryn var det en tuff utmaning att vaska fram de tre finalisterna. Juryn tittade på flera faktorer, bland annat på entreprenören och teamet bakom, potential på marknaden och om själva idén är genomförbar och inte bara något som stannar på ritbordet.

Vad händer nu med din produktidé – vad är nästa steg?

– Jag försöker verifiera konceptet med hjälp av en skogsbolag. Jag har gjort en så kallad novelty search genom Uminova, och nu försöker jag patentera idén. Än så länge är den bara en idé, som är lovande och tydligen lockande för industrin, men frågan är om det går att tillämpa i praktiken. Tiden får avgöra, men jag hoppas verkligen att det kommer att fungera i praktiken också för miljöns skull, säger András Gorzsás.

Tvåa i tävlingen kom Mikael Östberg och Simon Dahl med Instrube, en affärsidé för videofeedback inom rehabilitering. Tredje pristagare var Meiju Vartiainen med ”Tak över huvudet”, en matchningtjänst för bostadssökande och uthyrare.

För mer information, kontakta gärna:

András Gorzsás, Kemiska institutionenTelefon: 090-786 59 18
E-post: andras.gorzsas@umu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh