"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-03-14

Ekolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019

NYHET Forskaren David Seekell, Climate Impacts Research Centre vid Umeå universitet, får Umeå kommuns vetenskapliga pris till unga forskare inom miljöområdet. Han har gjort mycket betydelsefulla forskningsinsatser i att undersöka och förstå sjöars funktion i samband med klimatförändringar. Priset består av 50 000 kronor och delas ut vid Umeå universitets Vårpromotion den 18 maj.

Text: Ingrid Söderbergh

– Jag är väldigt stolt över att min forskning får detta erkännande. Det här priset är särskilt speciellt för mig eftersom det uppmärksammar den forskning som jag gjort efter mitt avhandlingsarbete, när jag har arbetat utan vägledning av en handledare. Jag känner en stark motivation för att fortsätta detta arbete och en stor drivkraft att också kommunicera forskningsresultaten till samhället, säger David Seekell, biträdande universitetslektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovenskap vid Umeå universitet.

David Seekells forskning handlar stor del om sjöar och sjöars funktion i samband med klimatförändringar, och där har han jobbat både med experiment på lokala skalor till studier om sjöar på en global skala. Förutom sin egen forskning i ämnet har han också engagerat sig i doktoranders möjligheter till internationella utbyten via ett utbytesprogram under the Limnology and Oceanography Research Exchange.

David Seekells banbrytande forskning, sina unga år till trots, har lett till erkännande både på den nationella som internationella arenan och har resulterat i en rad engagemang. Seekell har bland annat bidragit med sin kompetens i FN:s Global Sustainable Development Report 2016.

Biografi

David Seekell föddes i Massachusetts, USA, 1986. Han disputerade 2014 med en avhandling inom miljövetenskap vid University of Virginia, USA. Han rekryterades som postdoktor till Umeå universitet samma år för att förstärka forskningen kring ekologiska frågor. Han har nu en anställning som biträdande lektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. Han är anknuten forskare till miljön CIRC, Climate Impacts Research Centre. David Seekell utsågs 2015 till Wallenberg Fellow.

För journalister

Pressfoto

CIRC, Climate Impacts Research Centre, Umeå universitet

David Sekells hemsida om sin forskning