"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-09-05

Elitidrottsstudent VM-guldmedaljör i hopprep

NYHET Lovisa Gustafsson vann i somras VM-guld i grenen Triple Unders (hopprep), en disciplin som ingår i gymnastiksporten. Lovisa gör en elitsatsning i hopprep samtidigt som hon läser Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik och har skrivit ett elitidrottsavtal med Umeå universitet.

Stort varmt grattis Lovisa till ditt VM-guld som du vann i sommar när VM i hopprep anordnades i Malmö! Du hoppade 179 tripplar, ett resultat som gav VM-guld, nytt personbästa och nytt svenskt rekord.

Hur länge har du tränat hopprep?
– Jag har tränat hopprep sedan årskurs 3 i grundskolan, alltså i 13 år. Det började som en rolig aktivitet en gång i veckan och därefter flyttade min förra tränare Jenny till Lycksele, en tidigare tävlingsaktiv hoppare. I och med hennes flytt till Lycksele så blev det fler träningstillfällen i veckan och vi började satsa på tävlingar. Fokuset låg på lagtävlingar och jag har egentligen inte satsat på den individuella tävlingen förrän hösten 2013.

Berätta gärna lite om din idrott.
– Hopprep är en sådan sport som många ställer sig frågan om hur  det går till och om det ens går att tävla i hopprep. Hopprep ingår som en av de sju disciplinerna i gymnastiksporten. Det går att tävla i lag om 4–5 personer men också individuellt.

Lagtävlingen består av 2 snabbhetsgrenar och 4 freestylegrenar. Ena snabbhetsgrenen går ut på att fyra personer ur laget hoppar 30 sekunder springsteg så snabbt de kan efter varandra. Den andra snabbhetsgrenen går ut på att laget om fyra deltagare har ett dubbelhopprep och hopparna hoppar efter varandra 45 sekunder var. Antalet hopp (nedsatta högerfötter) som laget får ihop från dessa grenar, det vill säga resultatet, räknas av domare men hjälp av en stegräknare.

Freestylesgrenarna är uppdelade i två. Två grenar utförs med enkelhopprep och två stycken med dubbelhopprep. Enkelhopprepsgrenarna utförs inte av hela laget utan vid ena tillfället är det två personer ur laget och vid andra tillfället av fyra personer. Detsamma gäller dubbelhopprepsgrenarna fast ena tillfället tre personer och andra gången fyra personer.

Vid utförandet av freestylegrenarna bedöms man av domare som kollar på svårighet och kreativitet. Freestylarna hoppas till musik och därmed kan man använda sig av musiken genom hela framförandet. Både när det gäller att hoppa i takt, accentuera till något unikt i musiken och starta och sluta freestylen efter musiken.

Utöver användandet av musik bedömer kreativitetdomarna också hopparnas hållning, position och framförande. Ser det tungt ut, tricken utförs slarvigt eller genom fusk (hoppar efter att hopprepet passerat kroppen i tex. en sidsväng) så får man mindre poäng. Vid tapp får laget också avdrag. Svårigheten bedöms utifrån vad varje trick är värt. Olika trick är olika svåra och därmed får man olika poäng för varje trick, en skala på 2–6 poäng per trick. 

Den individuella tävlingen ser lite annars ut. Där tävlar man i 30 sekunder och 3 minuter snabbhet enkelhopprep. Det är springsteg där domarna räknar varje gång hopparen sätter ned höger fot. Sista grenen är freestyle som utförs själv med enkelhopprep till musiken med så svåra trick som möjligt. Samma regler som för lagtävlingen.

Förutom dessa grenar så finns det en fristående gren som heter Triple Unders. Det är trippelhopp och innebär att man hoppar ett hopp och vevar tre varv. Grenen går ut på att orka göra så många tripplar som möjligt efter varandra. Tävlingen går inte på tid utan handlar om att rent fysiskt orka så många som möjligt. Direkt man landar hoppar man upp igen och vevar tre varv. På en tävling så är det den enda grenen som man får två försök på. Passerar man dock 30 tripplar på första försöket så få man inte ett till försök. Denna regel syftar på att man ska få ett nytt försök om man tråkigt nog misslyckas i starten. Denna gren kan man som hoppare kvala till EM/VM i utan att kvala i den individuella tävlingen. 

Hur länge har du tävlat i hopprep, både på nationell och internationell nivå?
– Jag minns faktiskt inte första gången jag tävlade Västerbottens mästerskapen, men jag tror det var någon gång 2006. Första nationella tävlingen jag gjorde var tillsammans med mitt dåvarande lag 2008, på ett USM i Tranås där vi även lyckades knipa silverplatsen. Internationella debuten skedde i Ungern på ett EM 2011.

Det roliga med sporten är att tävlingarna sker lite här och var i världen. Jag har hunnit vara på EM i Ungern och Danmark och VM i Florida, Hong Kong och nu sist i Sverige. Nästa VM har ryktats om att arrangeras i Australien.

Du är student vid Umeå universitet och pluggar 5 terminen på Högskoleprogrammet i byggteknik. Hur har det varit hittills på utbildningen?
– Jag tycker utbildningen har varit bra hittills. Utbildningen innehåller flera intressanta och roliga kurser där jag har lärt mig mycket.

Vad har varit roligast hittills?
– Sammanhållningen i klassen har gett mycket glädje. Jag gillar blandningen av studenter: vissa kommer från arbetslivet medan vissa kliver direkt in i utbildningen från teoretiska gymnasieutbildningar. 

Hur trivs du i klassen?
– Jag trivs bra! Det är tydligt att jag utbildar mig inom ett mansdominerat yrke eftersom ungefär 75–80% av klassen är killar. Detta tycker jag dock bara är roligt och jag är glad över att vi är en handfull tjejer som kämpar på tillsammans med killgänget.

Pluggar ni ofta tillsammans?
– Ja! Hela klassen är duktig på att komma till skolan och sitta tillsammans. Man lär så mycket av varandra. Både av att förklara och få saker förklarade! 

Hur fungerar det att kombinera studier vid Högskoleprogrammet i byggteknik med din elitidrottssatsning?
– För mig har kombinationen fungerat bra! Att börja dagarna med ett träningspass på Iksu för att sedan promenera ner till skolan har varit en kombination som passat mig. Problemet jag haft gällande träning har varit att jag tränat helt själv, utan tränare och att golven på IKSU inte är anpassade för hopprep - lika så att lokalerna inte går att boka. Det har varit en del gråt emellanåt. Särskilt då viljan och kraven har varit höga medan prestationerna inte hänger med. Mamma har fått ta de flesta gråt-samtalen, säger Lovisa och skrattar.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att satsa på dubbla karriärer vid Umeå universitet?
– Go for it! Alla utför inte samma sport så läget ser inte likadant ut för alla. Jag tycker i alla fall att man ska försöka så gott man kan och går det inte så har man i alla fall försökt. Stöter man på problem så går det i flesta fall att lösa.

Vad gör du om 10 år?
– Oj... Svåraste frågan. Jag tror jag bor i en antingen en nybyggd villa eller ett renoveringsprojekt, utanför en lite större stad, tillsammans med en man och kanske ett eller två barn. Jag jobbar inom byggbranschen – vet dock inte om det handlar om konstruktion eller produktion. På min fritid tränar jag barn och ungdomar inom hopprep och själv dömer jag tävlingar då tillfällen ges.

TV-intervju med Lovisa Gustafsson, VM-guld medaljör

Redaktör: Anna-Karin Eriksson