"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-11-28

En annan Eyvind Johnson

NYHET I en ny doktorsavhandling, "Till en berättelse om tröst: Eyvind Johnson omläst", presenterar litteraturforskaren Mats Tormod en omläsning av Eyvind Johnsons författarskap, en omläsning från den första novellen till den sista romanen och den fråga som ställs är; vad var det egentligen han ville berätta?

Mats Tormod   Foto: Tove A. TormodDet har redan skrivits ett tiotal avhandlingar om Eyvind Johnsons författarskap. Den första kom redan 1975 och den senaste 2010, men Mats Tormod menar att tonen i allt detta varit väl så hövisk, man tycks inte ha vågat, inte velat närma sig den smärtsamma kärnan i det Nobelprisade författarskapet utan istället ägnat sig åt Johnsons berättarteknik och de uteslutande goda känslor som uttrycks i författarskapet. Det är dock enligt Johnson med ”de alltför goda känslorna som man gör de sämsta böckerna”. Det finns därför anledning att hellre vara sann än hänsynsfull i en omläsning av författarskapet.Eyvind Johnson är problematisk. Var han äkta norrbottning eller invandrad sörlänning, arbetarklass, kollektivist eller småborgare? Europé nämns han, men är han inte också hemlös, en flykting?Tormods omläsning tar fasta på anomalierna i den etablerade bilden av författaren. Han rotar i komposten av överblivet och ignorerat, av faktiskt skytt material för att i refuser, bortglömda noveller, brev och annat misskänt spana efter sprickor i den polerade bilden av olympiern och där söka verktyg för att öppna de Johnsonska texterna – också de stora romanerna – för nya och friare tolkningar.Kvinnobilder, sexualitet och särskilt kanske manlig frändskap blir bräckjärn som öppnar också kanoniserade verk som Krilon och Strändernas svall för nya sätt att läsa och förstå. Då kan det komma att handla om den sviknes besvikelse och en manlig pessimism som Tormod ser i författarskapets kärna. Det är linan som brister.
Boken är en doktorsavhandling i litteraturvetenskap. Något i strid mot genrekonventioner har författaren också försökt skriva en läsbar bok. Och förlaget göra en vacker.

Om avhandlingsförfattaren

Mats Tormod är norrbottning, född och uppvuxen, länge boende och verksam i Eyvind Johnsons älvdal. Efter trettio år som arkitekt i Luleå ledsnade han på ritandet och skojandet i byggbranschen och började läsa filosofi och litteraturvetenskap vid Tekniska universitet i Luleå, och universitet i Umeå. Flyttade senare till Stockholm och satte sig i handskriftssalen i Kungliga Biblioteket vid Humlegården.
Disputationen äger rum fredag 7 dec, kl 10.00 – 12.00, Hörsal F, Humanisthuset, Umeå universitet.

Opponent: Merete Mazzarella, professor emerita, nordisk litteratur, Helsingfors universitet.

Kontaktuppgifter: Mats Tormod, mats@tormod.se, www.matstormod.se, tfn 070-554 03 78
Distribution: Bokförlaget Atlantis AB, Sturegatan 24, 114 36 Stockholm.
Tel 08–545 660 70. Fax 08–545 660 71, www.atlantisbok.se

Länk till avhandlingen Till en berättelse om tröst: Eyvind Johnson omläst

Redaktör: Per Melander