"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-04-24

En heldag om Jantelagen

NYHET Institutionen för kultur- och medievetenskaper och Umeå centrum för genusstudier arrangerade i torsdags ett symposium med titeln Jantelagens subjekt. Arrangörerna ställer sig frågan om jantelagen har oförtjänt dåligt rykte och om det finns något produktivt i denna ”lag”.

I introduktionen berättade Maria Jönsson, en av arrangörerna, att fyra moderater lagt en motion i riksdagen om att förbjuda jantelagen och menade på att detta var en symbolisk handling värd att gräva djupare i. I en tid av växande individualism är det lätt att förkasta jantelagen, då den tolkas som anti-individualistisk. Men dagens ungdomar har snarare fostrats in i någon form av omvänd jantelag, menar Anna Forssman från Karlstads universitet, först ut som talare på symposiet. Hon ställer sig sedan frågan om samhällsbygget blivit bättre eller enklare av det. Presentationen byggde på hennes avhandling om Axel Sandemoses bok ”En flykting korsar sitt spår”, som satte ord på de tankestrukturer som formade vårt handlade under sent 1800-tal. Sandemose har därför kommit att kallas grundare av jantelagen.

Maria Vallström, Uppsala universitet, pratade om sina studier av bruksandan vs. Gnosjöandan i brukssamhällen, och innan lunch hann Linda Berg, etnolog och lektor i genusvetenskap vid UCGS, presentera sina studier av självhjälpslitteratur. Hon fick lyssnarna att fundera ett varv extra kring anti-jantementalitet och problematiken med att göra känslan av att inte duga till något personligt, istället för att se de strukturer och system upprätthåller den.

Efter lunchuppehållet inledde Anders Johansson, litteraturvetare och verksam vid Mittuniversitet i Sundsvall, eftermiddagens föredrag. Han presenterade sin forskning under titeln ”Jantelagen, normalisering och neoliberalism”. Nästa talare på schemat, Jacob Lund från Århus universitet, kunde tyvärr inte medverka på grund av sjukdom. Istället fick vi lyssna på ännu en litteraturvetare vid namn Anders Johansson, denna verksam vid Umeå universitet. Han talade om jantelagens förmågor under titeln ” Att vara ingen. Hotet och befrielsen”.

Maria Jönsson, inledare av symposiet och en av arrangörerna avslutade symposiet med sin presentation med titeln ”Bland dina smultron rara, låt mig ett kråkbär vara. Broderade bonader och jantelagen”. Dagens föredrag och de vitt skilda ämnen som avhandlades inbjöd till intressanta diskussioner, och var uppskattade av såväl deltagare som övriga åhörare.

Redaktör: Emma Skog