"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2005-04-14

En nyfiken vecka för 11 000 barn

NYHET Vecka 16 ordnas mängder av aktiviteter för att öka intresset för naturvetenskap och teknik bland barn och ungdomar. 11 000 barn från förskola upp till årskurs 9 är inbjudna.

Bland annat kan barn och elever få se och uppleva hur avfall blir el och värme, storm och oväder i mikrokosmos, hur man bygger en liten bil och hur man skapar eget datornätverk. Över 100 gratisaktiviteter och pass erbjuds hela veckan.

Hittills har drygt 1 200 barn och elever från förskolan upp till årskurs 9 anmält sig tillsammans med sina lärare. De mest populära aktiviteterna är Umeå universitetets och Dragonskolans utbud.

Universitetet erbjuder bland annat forskning och experiment i organisk kemi, matematik och naturvetenskap. Dragonskolan har inriktat sig på att öka kunskapen om datorer, nätverk och byggande av hemsidor.

Sedan 1990-talet har utbildningsmyndigheter, nationella projekt och kommuner samarbetat för att öka intresset för naturvetenskap och teknik och försöka öka sökandet till utbildningar i ämnena på gymnasier och universiteten.
– Den här nyfikna veckan är för andra året i rad. Även om det nationella projektet avslutades i slutet av 2003, där Umeå kommun var med, så har representanter från högskola, företag, kommunen, grundskolor och gymnasieskolor fortsatt att arbeta med att öka intresset för naturvetenskap och teknik, säger Olof Lindberg, gymnasiechef på Dragonskolan.

”En nyfiken vecka” är ett samarbete mellan Umeå kommun, Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Västerbottens Handelskammare.

Information om aktiviteter och program för veckan finns på: www.umea.se/not

För mer information kontakta:

Olof Lindberg, gymnasiechef Dragonskolan 070-342 54 13Göran Wikander, kanslichef för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 090-786 79 90
Gunilla Lindner, Västerbottens Handelskammare, 090-71 53 51 (fr.o.m. tisdag 19/4)

Redaktör: Karin Wikman