"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2004-05-27

En romans brokiga liv

NYHET En roman som har beskrivits som farlig, larvig, viktig, tråkig, radikal och konservativ, och som ömsom har hyllats och kritererats. Den 7 juni försvarar Philip Grey sin avhandling om Charlotte Brontës berömda roman “Jane Eyre” och dess brokiga liv.

Romanen Jane Eyre har, sedan den kom ut 1847, tolkats, debatterats, gjorts om till pjäs, film, TV serie, och använts i undervisning i skolor och på universitet. Den har beskivits som farlig, larvig, viktig, tråkig, radikal och konservativ. Idag kan Jane Eyre hittas till salu bland grönsaker och kaffe på stora snabbköpsaffärer, på universiteten där den uppmärksammas för imperialistisk ideologi och rasistiska värderingar och i brittiska klassrum där den hyllas som en klassiker. Romanen har en central position i grundskolans engelskundervisning men har nyligen ifrågasatts på grund av de svaga betyg som pojkar får i engelska. Röster har höjts för mer "pojkvänlig" litteratur i undervisningen.

I sin avhandling följer Philip Grey romanen Jane Eyre från Charlotte Brontës penna, via de första upplagorna, hyllingarna och de kritiska rösterna, till dess plats i dagens samhälle. Han analyserar de många avgörande ögonblicken i Jane Eyres brokiga liv och visar hur romanen får en ny etikett var gång bokförlag, kritiker, filmskapare eller lärare konstruerar en ny målgrupp. Jane Eyre har använts flitigt i diskussioner kring konstruktionena av olika slags identiteter, som till exempel kvinnlighet och engelskhet, och romanens centrala position i skolan i England leder avhandlingen till aktuella debatter kring engelskundervisning och kön.

Måndagen den 7 juni försvarar Philip Grey, institutionen för moderna språk/ engelska, Umeå universitet, sin doktorsavhandling med titeln Defining Moments: A Cultural biography of Jane Eyre. Svensk titel: Avgörande ögonblick: en kulturell biografi om Jane Eyre.

Disputationen äger rum kl. 10.15 i Humanisthuset, hörsal E.
Fakultetsopponent är docent Catherine Dahlström, Engelska institutionen, Stockholm universitet.

Philip Grey växte upp i Wales och har bort i Umeå sedan 1987.

För mer information eller intervju, kontakta Philip Grey på:Tel: 090-786 93 52
E-post: philip.grey@engelska.umu.se

Redaktör: Helena Vejbrink