"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2004-11-17

En sen kväll på Bildmuseet som varar i två veckor

NYHET Det blir mycket samtal om konst och makt under lördagsnatten den 20 november på Bildmuseet. Samtalen resulterar direkt i en utställning med namnet Grönt ljus.

Grönt ljus har sin utgångspunkt i verk av konstnärerna Fia Stina Sandlund, Gisela Schink och Petra Trygg. Tillsammans med inbjudna gäster och publik kommer de att resonera kring konst, genusperspektiv och smarta strategier.

Grönt Ljus på Bildmuseet, Umeå universitet Lördagsnatten 20 november 19.30 fram till 5 december

Fia-Stina Sandlund gör idébaserade verk som analyserar maktstrukturer och normalitetsbegrepp. Hon brukar beskrivas som en samhällelig infiltratör och agerar både i konstvärlden och media. Några av hennes mest uppmärksammade verk är "Gubbslemsaktionen" mot Fröken Sverige-tävlingen. Hon genomdrev att en plats namngavs efter hennes utvecklingsstörde bror och hon är skaparen bakom ljudinstallationen "Konstnärsklubben". I utställningen visas hennes film "Ten steps to the top – the how to – guide to art success (when born with wrong genitals)". Filmen gjorde hon i huvudsak som en inspirationsfilm för unga tjejer som vill bli konstnärer.

Gisela Schink använder sig av den kvinnliga kroppen som spelplats och har ofta arbetat med den kvinnliga lusten och frågan om rätten till sin egen kropp. Hennes lubrikationsbilder i verket "Oh – it's a beaver" från 1997 har uppmärksammats och i verket "Jag orkar inte knulla längre – Vill du ha en väska?" som består av 300 väskor fortsätter hon med frågor kring kvinnans lust, sexualitet och sublimeringsmetoder. Båda verken finns med i utställningen.

Petra Trygg tecknar och skissar med en flickas vokabulär. Hennes skisser består av ett tjejigt och frenetiskt tecknande från den lilla flickan till den gamla kvinnans värld. Ofta med inslag av symbolvärldar som ibland kan vara rejält new-ageinspirerade. Hon gick ut Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2002, men strax innan fick hon besök i ateljén av en manlig konstnär som utbrast: " Men du, kan du inte göra det lite mindre kvinnligt?" Det är också namnet på Petra Tryggs presentation under lördagsnatten och i utställningen visar hon bland annat en gigantisk prinsessa – fem meter bred.

Fler som samtalar är litteraturvetaren Kerstin Munck som diskuterar sin nyutgivna bok "Att föda text, Hèléne Cixous" med konstvetaren Anna Rådström. Boken är den första på svenska om ikonen inom fransk feministisk teori – Hèléne Cixous – känd för teorier om kvinnors skapande, födelsemetaforer och att föda en text.

I boken ställer Kerstin Munch frågan om vad är som gör att Hèlén Cixous begreppsvärld och metaforer fortfarande stöter på ett så stort motstånd. Samtalet har sin utgångspunkt i boken för att diskutera den del av konstnärskapet som använder sig av det självbiografiska och som också förvandlar det till något annat.

Kvällens sista samtal "Mitt i bilden" börjar kring midnatt med Bildmuseets intendent Brita Täljedal. Hon lyfter fram Hannah Wilkes konstnärskap genom att anknyta till den retrospektiva utställning som visades 1999. Diskussionen från lördagsnatten kommer sedan att presenteras i utställningen Grönt ljus tillsammans med verk av de tre konstnärerna som alla hanterar genus på sitt specifika och alldeles unika vis.

I samverkan med Institutionen för konstvetenskap, Konsthögskolan, Institutionen för litteraturvetenskap och nordiska språk, Umeå universitet.

Programmet finns på
www.bildmuseet.umu.se/utst.html

Plats: Bildmuseet, 19.00 – samtalen startar senast 19.30

Programmet för 20 november:
www.bildmuseet.umu.se/gront_ljus.html

KONTAKTPERSONER

Anna-Lena Lundmark, intendentTel: 090-786 70 05
E-post:anna-lena.lundmark@bildmuseet.umu.se

Monica von Stedingk, informationsansvarigTel: 090-786 56 08
E-post: monica.von.stedingk@bildmuseet.umu.se

Redaktör: Carina Dahlberg