"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-04-07

Erik: Hemtrevligt och bra sammanhållning!

NYHET Erik Karlsson har två stora passioner i livet – snowboardåkning och arkitektur. Redan som barn var han intresserad av att bygga och konstruera olika saker och då väcktes hans intresse för form, funktion och design.

Erik Karlsson. Foto: Per Melander

Erik Karlsson kommer från Umeå, gick snowboardlinjen i Tärnaby under gymnasiet och har sedan dess haft snowboard som sin huvudsyssla. Han har bland annat arbetat på en glaciär i Norge som parkbyggareoch som driftansvarigvid andra skid- och snowboardanläggningar. Utöver det har han jobbat en del inom byggbranschen.

I fjol höst sökte Erik in på Arkitektprogrammet vid Umeå universitet. Han tyckte att programbeskrivningen kändes intressant och stack ut ifrån de andra universiteten i Sverige mycket på grund av en mer konstnärlig inriktning.

Hur går pluggandet?

– Nu är jag inne på min andra termin och studierna är hittills över min förväntan. För mig var det en enorm skillnad från gymnasiestudier, utbildningen är väldigt praktisk och artistisk. Då jag är mer praktisk lagd än artistisk så gillar jag att arbeta med modellbygge och fotografi, vilket det ges möjlighet till inom flera kurser. Jag är glad över att så stor del av utbildningen är praktisk.

Vad tycker du om lärarna på skolan?

– Jag är positivt överraskad att vi har så pass mycket lärarkontakt även fast klassen är relativt stor. Det är kul med en så stor mix av lärare från många olika länder och med olika bakgrund. Det gör att det finns en väldigt bred kunskapsbas bland lärarna på skolan. Dessutom har jag aldrig sett eller hört om så pass engagerade lärare på universitetsnivå som vi har här.

Bör man vara konstnärligt lagd för att klara studierna?

– Den där konstnärliga ådran har jag letat efter, men hos mig hittar jag mer utav engagemang. Om det är något som engagerar en så hittar man ett medium att kommunicera det med. Jag personligen har svårt för att rita så jag hittar alternativa lösningar med hjälp av modeller, fotografier och så vidare. Jag är ju ingen arkitekt än men jag tror inte någon speciell talang löser allt, det är intresse som är det viktiga.

Varför är arkitektur viktigt?

– För mig är det viktigt att arkitektur introducerar nya idéer och ställer sig frågande till rådande byggnormer. Det är något som jag tror behövs för att byggandet inte ska bli industrialiserat och opersonligt. Jag är tror att bra arkitektur ökar livskvaliteten för de människor som berörs av den.

Tror du att du blir kvar i din hemstad i framtiden?

– Eftersom jag ursprungligen är från Umeå så har jag inte upplevt det som en studentstad. Däremot så tycker jag att det är en bra stad att bo och leva i. Det är en ganska liten stad och nära till det mesta som butiker, restauranger och uteställen, men ändå bra möjligheter till mycket uteaktiviteter såsom åka snowboard, längdskidor, åka skridskor, cykla osv förhållandevis nära centrum. Efter min kandidat skulle jag vilja flytta och uppleva en ny stad, gärna utomlands. Om det då blir praktik på en arkitektbyrå eller studier på ett masterprogram får vi se då.

Vad gör du en ledig dag?

– Då gör jag gärna något aktivt. Snowboard har under lång tid varit mitt största intresse, men på senaste tiden har jag blivit mer och mer intresserad av längdskidor och cykling.

Arkitekthögskolans hemsida

Namn: Erik Karlsson       
Kommer från: Umeå
Ålder: 29
Uppskattar: Samhällsengagerad arkitektur
Gillar: Att cykla med min flickvän
Lyssnar på: Norrlandspodden
Umeå med tre ord: Älv – Cykel – Nära

Redaktör: Ingrid Söderbergh