"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-05-08

Expert från Umeå utvald att representera IoT Sverige

NYHET Ulrika H. Westergren, forskare vid Informatik, representerar Sverige under världens största IoT event, Internet of Things World.

I mitten av maj tar Internet of Things (IoT) World plats i Santa Clara i Silicon Valley, en konferens där 300 utställare och 12 000 deltagare kommer att ta del av föreläsningar, paneldiskussioner, presentationer och utställningar.

Ulrika H. Westergren är utvald att representera IoT Sverige, ett strategiskt innovationsprogram finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Ulrika har tidigare uppmärksammats för sitt arbete med IoTguiden och är just nu aktuell genom sitt arbete med en kartläggning av offentlig sektors användning av IoT.

– Jag är stolt över att representera Sverige i det här sammanhanget. Jag ser verkligen fram emot IoT World och att vara med i en miljö där världens samlade experter möts för att arbeta strategiskt och operativt med de här frågorna, säger Ulrika.

IoT är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker samt varelser (inklusive människor), förses med små inbyggda sensorer och processorer. Detta medför att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt skapa ett situationsanpassat beteende och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.

IoT Sverige fokuserar på IoT för innovativ samhällsutveckling. Idag finns fyra hubbar inom IoT Sverige i olika kommuner i Sverige, varav en i Umeå. I de olika hubbarna bedrivs större strategiska projekt, inom såväl vård och omsorg, som smarta offentliga miljöer, fastighetstjänster och luft- och miljöövervakning. Fler hubbar runt om i landet är på gång, för att skapa och utveckla fler kompetenser inom området. Att Ulrika åker till IoT World är ett led i IoT Sveriges internationaliseringsstrategi.

– Jag åker till konferensen för att synliggöra IoT Sverige och alla pågående svenska initiativ, berättar Ulrika. Jag upplever att det finns ett stort intresse för vad som händer här, eftersom det är många framgångsrika teknikbolag som kommer från Sverige. En lika viktig uppgift är att ta med kunskaper och erfarenheter hem och fortsätta utveckla IoT Sverige.

Redaktör: Fanny Routovaara