"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-09-20

Får kvinnor vara del av spelvärlden? Träffa Anita Sarkeesian, grundare av www.feministfrequency.com

NYHET Hur porträtteras kvinnor i dataspel? För att få svar på den till synes enkla frågan påbörjade den amerikanska feministen och mediekritikern Anita Sarkeesian sitt projekt ”Tropes vs Women”, och bad allmänheten att bidra med finansiering. Det var början på en våg av näthat, trakasserier och hot mot Sarkeesian som kunde visa upp och analysera en spelvärld fylld av kvinnliga stereotyper och misogyna attityder. Många stödde också hennes projekt, och uppmuntrande följare av hennes webbplats skänkte under våren 2012 över 150 000 dollar för att hon skulle fortsätta att uppmärksamma denna sida av spelkulturen.

Den 26 september kommer Anita Sarkeesian till Umeå för att berätta om projektet och om arbetet med hennes webbplats: Feminist Frequency: Conversations with Pop Culture.

Sarkeesian är medie- och statsvetare, och hon studerar bland annat hur etnicitet, kön, klass och funktionsnedsättning visas i populärkultur. På sin hemsida visar hon populärvetenskapliga presentationer av sin forskning, och hennes filmer och inlägg har blivit mycket populära och omtalade. Flera av hennes videoinlägg visas numera som en del av undervisningen i amerikanska skolor.

HUMlab vid Umeå universitet och projektet DINoLab bjuder in till öppen föreläsning med Anita Sarkeesian. Hon kommer att prata under rubriken:
Entering a Gendered Minefield: Tropes vs Women in Games and Other Pop Culture Media
Tid: 26 september 2012, 17:00
Plats: Auditoriet i Arkitekthögskolan, Konstnärligt Campus, Umeå universitet.
Projektet DINoLab har möjliggjorts genom stöd från Regionala utvecklingsfonden, Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Umeå kommun och Skellefteå kommun

Från kl. 16 finns möjlighet att mingla med tilltugg i HUMlab X, lokalen bredvid auditoriet (först tillkvarn gäller). Ta chansen att se de nya fina lokalerna på Konstnärligt Campus!

Ingen anmälan krävs, missa inte detta tillfälle att få träffa Anita Sarkeesian i Sverige!

För mer info, kontakta:
Elin Andersson: elin.andersson@humlab.umu.seTel: 0730-397594
Eller gå till: www.humlab.umu.se

Läs också mer om Anita Sarkeesian och hennes arbete på: www.feministfrequency.com

Redaktör: Elin Andersson