"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-10-05

Fira Astronomins dag och natt på Umevatoriet

NYHET Umevatoriet i Umeå håller öppet hus 10 oktober klockan 16.00–21.00 med anledning av Astronomins dag och natt som firas i hela Sverige. Missa inte astronomen Edvard Mörtsell från Stockholms universitet som håller föredrag om hur universum fungerar.

Det erbjuds bland annat planetarievisning och experiment med ljus. Umevatoriet passar på att uppmärksamma att 2015 är Ljusets år. Ljus finns överallt men ofta tänker vi inte på det. Var kommer det ifrån och vad är det egentligen? 

– Jag vill betona att det inte blir experiment efter klockan 19 om det är stjärnklart. Vid klart väder får då besökarna i stället titta på stjärnor i teleskopen.

Klockan 19.00 kommer astronomen Edvard Mörtsell från Stockholms universitet att hålla ett föredrag med titeln ”Universum: så funkar det”. Edvard Mörtsell forskar om mörk energi och om mörk materia.

Astronomi är en lysande ingång till naturvetenskapen men även till samhällsvetenskap och humaniora, menar Marianne Eik, pedagog vid Umevatoriet, som hoppas på många besökare på lördag.  

– Många uppfinningar som tas fram till rymdforskning ger stora ringar på vattnet i samhället i stort. Mycket forskning som sker på ISS (internationella rymdstationen) handlar om sjukdomar som vi drabbas av hemma på jorden. I dag är vi beroende av satelliter. Vem har inte använt en mobiltelefon eller tagit ut pengar i en bankomat? Satelliter används även för att se omfattningen av naturkatastrofer, var man ska skicka hjälpen och så vidare, säger Marianne Eik.

Det är gratis inträde till Umevatoriet och det finns fika till försäljning.

Astronomins dag och natt firas på 32 orter i Sverige från Kiruna i norr till Simrishamn i söder.

Om astronomins dag och natt:

Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige. Den 10 oktober 2015 blir det Astronomins dag och natt för fjärde gången. Arrangemanget koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet.

http://www.astronominsdag.se/

Astronom Edvard Mörtsells hemsida:

http://www.fysik.su.se/~edvard/ 

Om Umevatoriet:

Målet för Umevatoriet är att främja intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. I samarbete med för- och grundskoleförvaltningen, gymnasieförvaltningen, kommundelsförvaltningar i Umeå kommun, kranskommunerna, Umeå universitet och näringslivet tar verksamheten vara på möjligheterna för barn, elever och pedagoger att tillsammans med kompetent personal experimentera och fördjupa sina kunskaper och erfarenheter i naturvetenskap, teknik och matematik. Utgångspunkten för våra teman är rymden. Umevatoreit har även öppet för allmänheten.

http://www.umevatoriet.se/

För mer information, kontakta gärna:

Marianne EikTelefon: 090- 71 80 20
E-post: marianne.eik@umevatoriet.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh