"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-09-22

Förbättrat resultat för Umeå universitet i rankning

NYHET Umeå universitet klättrar tio platser i årets rankning från Times Higher Education och hamnar därmed på en delad sjundeplats bland svenska lärosäten.

– Det här är givetvis ett trevligt resultat för Umeå universitet, men som alltid när det gäller rankningar är det är svårt att dra långtgående slutsatser, säger Anders Steinwall, utredare på planeringsenheten vid Umeå universitet, som har granskat sifforna.

Rankningen från Times Higher Education har kommit ut sedan 2004 och är en av de mest kända och välrenommerade, men Anders Steinvall konstaterar att det också är en ganska instabil ranking och att förändringar i rankingplaceringar bör tolkas med försiktighet.

Det är bara de 200 främsta som får en individuell rankingplats i denna ranking, med hänvisning till att precisionen blir lägre ju längre ner på listan man kommer. Efter de 200 högst rankade grupperas lärosäten ihop i större och större intervall. Umeå universitet har samma officiella rangordning som i fjol, i intervallet 251–300.

Av de elva svenska lärosäten som finns med på rankingen har tre halkat ner ett spann, nämligen SLU (från 201–250 till 251–300), Linköpings universitet (från 251–300 till 301–350) och Örebro universitet (351–400). Umeå universitets nationella position i rankingen har därigenom förbättrats till en delad sjundeplats.

Trots grupperingen i intervall kan ”exakta” placeringar beräknas med hjälp av värden på ingående indikatorer. Med en sådan beräkning kan man säga att Umeå universitet klättrat tio platser, från 294 i fjol till 284 i år.

– Svenska lärosätens position i THE-rankingen är totalt sett imponerande. Sex lärosäten på topp-200 är mycket för ett så litet land. Man kan även konstatera att bara tre av de svenska lärosätena får högre rankingpoäng i år jämfört med i fjol. Förutom Umeå universitet klättrar Göteborgs universitet och Chalmers, medan övriga backar, säger Anders Steinwall.

Redaktör: Mattias Grundström Mitz