"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-10-27

Förebyggande hälsoundersökningar intresserar forskare i Kina

NYHET Västerbottens hälsoundersökningar var en lyckosam satsning med höga deltagarsiffror och goda resultat. Nu reser forskare vid Umeå universitet till Kina för att diskutera hur kroniska sjukdomar kan förebyggas.

Forskarna visade i en studie som publicerades ifjol, att dödligheten inom målgruppen – västerbottningar som fyllde 40, 50 eller 60 år – var nästan 10 procent lägre än dödligheten hos motsvarande åldersgrupper i hela Sverige.

Under de första 17 åren av det så kallade Västerbottensprojektet som inleddes 1990, räddades 587 personer från att dö i förtid. När forskarna tittade på endast de som deltog i hälsoundersökningarna visade det sig att deltagarnas dödlighet i förtid var cirka 34 procent lägre än hos motsvarande grupper i landet.

Forskarna såg att det inte bara var dödligheten i hjärtkärlsjukdom som minskade, utan att dödligheten även minskade i många andra sjukdomar.

Lars Weinehall är en av forskarna bakom studien och en av dem som startade Västerbottensprojektet. Han är läkare och senior professor i epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet. Han har tillsammans med Nawi Ng, professor vid samma enhet, blivit inbjuden till Shanghai av Fudan University bland annat för att tillsammans med kinesiska kollegor diskutera hur kroniska sjukdomar kan förebyggas. Även Jing Helmersson, doktorand vid enheten för epidemiologi och global hälsa, deltar.

– Ett överraskande resultat från vår utvärdering var att hjärtkärldiagnoser endast stod 33 procent av minskningen av förebyggda dödsfallen, det vill säga att preventionsinsatserna också minskade risken för andra kroniska sjukdomar. Inte minst det resultatet upplevs som mycket intressant i ett kinesiskt perspektiv, säger Lars Weinehall.

– I möten med våra kinesiska kollegor ska jag diskutera erfarenheter från preventionsarbetet i vårt län de senaste 30 åren. Nawi Ng ska redovisa jämförande analyser mellan hälsovillkor för äldre i Kina och Sverige och Jing Helmersson ska presentera våra idéer kring ett framtida forskningssamarbete med Fudan University. 

Resultaten från Västerbottens hälsoundersökningar publicerade i BMJ Open (http://bmjopen.bmj.com/content/5/12/e009651.full.pdf+html) i december 2015.

Detta interventionsprogram har presenterats i två artiklar i Läkartidningen:

lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/10/Forskning-visar-Halsoundersokningarna-raddar-liv/

lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/10/Allt-borjade-i-Norsjo/

Kontaktpersoner

Lars Weinehall, senior professor, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin/epidemiologi och global hälsa, Umeå universitetlars.weinehall@umu.se
070-564 46 52

Nawi Ng, professor, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin/epidemiologi och global hälsa, Umeå universitetnawi.Ng@umu.se
072-540 38 51

Redaktör: Lena Åminne