"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-06

Fritidshusforskaren åker sopbil för att förstå kommunens utmaningar

NYHET Doktoranden Amrei Aubrunner lämnade universitetet under påsk för att praktisera på Dorotea kommun. Hon pratade med tjänstemän, besökte företag och åkte sopbil – allt för att bättre förstå kommunens behov och utveckla sitt forskningsprojekt inom Företagsforskarskolan.

Det var visserligen en utmaning att få tag i boende, men när passar det bättre att göra praktik på skidorten Borgafjäll än under påsken? Särskilt om din forskning handlar om hur fritidhusturismen påverkar kommunens utveckling. Dorotea har en fast befolkning på cirka 2500 personer – och nästan 1400 fritidshus.

– Kommunen står inför stora utmaningar. Det var väldigt spännande att få en inblick bakom kulisserna, säger Amrei Aubrunner.

Nätverk av inlandskommuner

Hon bedriver projektet ”Betydelsen av den osynliga befolkningen – fritidshus, mobilitet och utveckling i glesbygd” inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. I doktorandutbildningen ingår möjligheten att göra upp till tre månaders praktik hos sin externa samarbetspartner – i det här fallet Region 10 som är ett nätverk av kommuner i Västerbottens och Norrbottens inland.

Amrei Aubrunner valde att börja i Dorotea: först en vecka i tätorten och därefter några dagar i Borgafjäll. I Dorotea träffade hon kommunchefen och tjänstemän på olika avdelningar för att diskutera utmaningen med att infrastrukturen behöver anpassas efter extrema toppar i antalet boende i kommunen.

Genom att prata med folk i fikarummen får man reda på mycket mer än bara svaren på de frågor jag ställer.

Första dagen på praktiken fick Amrei åka sopbil från Dorotea till Borgafjäll.

– Det gav en förståelse för kommunens utmaningar och kostnader. De kör långa sträckor och det blir långa arbetsdagar. Det finns en soptunna någonstans vid vägs ände – det kanske är två mil dit enkel väg – och när de kommer dit är det inte ens säkert att den står ute.

Det blev många samtal under praktiken, om än inga regelrätta intervjuer. De sparar hon till senare i projektet. Förutom kommunanställda pratade hon med många företagare – allt från den lokala blomsteraffären till ICA-handlaren, byggföretagaren och campingägaren.

– Jag tycker att det är jättekul och lärorikt att få göra praktik. Som geograf tycker jag det är viktigt att få åka ut och kolla hur saker faktiskt ser ut. Att ta egna bilder och samla berättelser som jag kan använda i forskningen och undervisningen. Genom att prata med folk i fikarummen får man reda på mycket mer än bara svaren på de frågor jag ställer. Ibland dyker det upp saker som är väldigt relevanta som jag inte har tänkt på, säger Amrei.

Nya kontakter

Nyligen publicerade hon sin första delstudie i projektet där hon kartlagt antalet fritidshus i inlandskommunerna, inklusive mobila fritidshus och lägenheter som tidigare inte räknats med i statistiken. Nästa steg blir att göra intervjuer och enkäter med fritidshusägare och företag i regionen. Här har Amrei Aubrunner fått värdefulla insikter under praktiken som underlag för intervjufrågorna.

– Nu kan jag se vilka faktiska behov kommunerna har och deras frågeställningar är väldigt relevanta. Jag har också fått många nya kontakter tack vare praktiken, säger hon.

Nästa del av praktiken kommer hon att göra i Åsele kommun i samband med marknaden i juli och i Norsjö i augusti. Till vintern åker hon sedan till fjällregionerna.

Läs mer om Amrei Aubrunners forskningsprojekt "Betydelsen av den osynliga befolkningen"

Om Företagsforskarskolan och praktiken

Företagsforskarskolan vid Umeå universitet erbjuder doktorander möjligheten att kombinera akademisk forskning med praktisk erfarenhet i näringslivet eller offentlig sektor. Syftet är att stärka samarbetet mellan universitetet och externa organisationer, och att förbereda doktorander för en karriär både inom och utanför akademin.

Doktorander inom Företagsforskarskolan har möjlighet att genomföra en tre månader lång praktikperiod hos den externa organisationen. Praktiken är frivillig och räknas som en del av doktorandens institutionstjänstgöring. Under denna period får doktoranden lön och arbetar med projekt som är relevanta för deras forskningsområde.