"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-02-05

Forskarhandledare från norr utbildas i Umeå

NYHET Närmare 30 personer från Estland i öster till Grönland i norr går den 8 till 11 februari forskarhandledarutbildningskurs på Umeå universitet.

Med finansiellt stöd från det nordiska forskningsrådet NordForsk arrangerar HandUm-programmet vid Umeå universitet kursen.

– Umeå universitets arbete med forskarhandledarutbildningen har fått stor uppmärksamhet, vi tillhör de bästa lärosätena i världen när det gäller utvecklingen inom området, berättar Åsa Bergenheim, prorektor för grund- och forskarutbildning vid Umeå universitet.

– Syftet med kursen är att pröva och utforma nya pedagogiska verktyg för att träna forskarhandledare och utveckla handledningen på våra universitet, men det är också ett första försök att utveckla en samsyn på forskarhandledarutbildning i ett nordiskt perspektiv, berättar kursledaren Karin Ågren.

Olika modeller för forskarhandledning och frågeställningar kring etik och kön är exempel på innehåll i kursen.

– Bland andra kommer Åsa Bergenheim att prata om utvecklingen av forskarhandledningsutbildningen vid Umeå universitet och hennes erfarenheter som forskarhandledarutbildare och forskarhandledare. En annan Åsa, nämligen Åsa Gunnarsson på juridiska institutionen, berättar om hur man bygger en forskningsmiljö som kvinnlig forskare, förklarar Karin Ågren.

Föreläsare från Norge och Danmark deltar också.

Efter kursen ska deltagarna ha fått kunskap om olika planer för utbildning av forskarhandledare och erfarenhet av att använda olika pedagogiska verktyg för utbildning av forskarhandledare samt ha en uppfattning om var de kan finna forskning och artiklar att använda i sina kurser.

Läs mer om HandUm-programmet på:
http://www.upc.umu.se/handum/

Kontaktperson:

Karin Ågren, programsamordnare HandUm, Umeå universitetTel: 090-786 50 11
E-post: karin.agren@jus.umu.se

Redaktör: Carina Dahlberg