"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-09-23 Uppdaterad: 2019-09-20, 13:56

Forskning och forskare i fokus på fredag

NYHET Spännande forskning, roliga experiment och samtal med forskare om allt mellan himmel och jord. På fredag den 27 september är det åter dags för vetenskapsfestivalen ForskarFredag i hela Sverige. I Umeå kan barn och unga få experimentera med Draken Berta, titta in i naturens nano-universum, testa AR-hjälm och skapa en stjärnkikare för att delta i ett stjärnexperiment.

Text: Miia Wannström

- Under årets ForskarFredag har vi en stor variation på forskare som talar om sin forskning på ett spännande sätt. Ta reda på vad som händer med sopor i rymden, hur du själv påverkar evolutionen och vilka grundämnen som behövs för att vardagselektroniken ska fungera. Vi har dessutom en kemi- och fysikshow och en stjärnvisning, säger Miia Wännström, projektledare ForskarFredag vid Umeå universitet.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag når ut i hela Sverige. På 27 orter kan stora och små besökare träffa forskare, prova på egna experiment, upptäcka ny forskning och lära sig mer om hur vardagen för en forskare egentligen ser ut.

- Under ForskarFredag kan alla som vill prata med forskare, lära sig mer om vetenskap och vad den har för roll i samhället, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras den sista helgen i september varje år sedan 2006. Nationell samordnare är föreningen Vetenskap & Allmänhet. Evenemanget är en del av European Researchers’ Night, den europeiska vetenskapsfestivalen som når över en miljon besökare i över 370 städer i hela Europa.

För mer information och pressbilder:
www.forskarfredag.se/

Miia Wännström
Umeå universitet, projektledare
070-275 76 41
miia.wannstrom@umu.se

Lena Söderström
Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag
070-716 06 44
lena@v-a.se

Om ForskarFredag

ForskarFredag samordnas nationellt av den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet med stöd av AFA Försäkring, Carl Tryggers Stiftelse för Vetenskaplig Forskning, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jacob Wallenbergs Stiftelse, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna och Åforsk, samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 818421.