"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-05-16

Forskningsidé gav innovativ produkt – Xerum nominerade till fint pris

NYHET Avknoppningsbolaget Xerum fick en ovanligt snabb start med sin första produkt i samband med pandemin. Men att starta och driva företag var något nytt för forskarna Mattias Forsell, Johan Normark och Julia Wigren Byström. Nu är de nominerade till medicinteknikpriset Medtech4Health Innovation Award 2023.

Text: Josefin Laestadius

När pandemin i mars 2020 lamslog en hel värld såg forskarkollegorna vid Institutionen för klinisk mikrobiologi behovet av antikroppstester, för att avgöra om personer haft covid-19 eller inte. Eftersom det var ett helt nytt virus som utlöst pandemin fanns det i inledningsfasen inga tester som gick att använda. Forskningen ställdes därför om helt till covid-19 och det dröjde inte länge förrän en ny produkt såg dagens ljus.

– Vi tog snabbt fram ett antikroppstest, som visade sig vara ett av de känsligaste på marknaden. Vi validerade testet i samarbete med Region Västerbotten och det användes sedan i sjukvården, säger Julia Wigren Byström, vd för Xerum.

Bakom antikroppstestet står Mattias Forsell, docent i immunologi, Johan Normark, docent i infektionsmedicin och specialistläkare inom infektionssjukdomar, och Julia Wigren Byström biomedicinsk analytiker. Hon har mångårig erfarenhet av klinisk diagnostik och virusforskning, vilket varit en stor tillgång i produktutvecklingen. Samtidigt har Mattias Forsell och Johan Normark mångårig erfarenhet och expertiskunskaper inom klinisk immunologi och virologi och Mattias Forsells forskningsfokus har i över 20 år varit antikroppar mot olika virus.

Startade företaget Xerum

Antikroppstestet var till en början en forskningsprodukt och det blev därför nödvändigt att starta ett företag för att kommersialisera testet och kunna bidra till tillförlitlig testning under pandemin. Där och då föddes tankarna på ett avknoppningsbolag. Steget från idé till nyttiggörande av forskningen förverkligades när forskarna kontaktade Innovationskontoret under sommaren 2020.

– Företagandet var helt nytt för oss. Innovationskontoret, Umeå universitet Holding och Umeå Biotech Incubator har betytt mycket för att företaget har tagit sig så här långt, säger Julia Wigren Byström.

Sedan dess har arbetet med företaget gått framåt i rekordfart. Under utvecklingsarbetet har Xerum fått innovationsrådgivning, affärscoachning och finansiellt stöd från olika delar av innovationsstödet.

Kit för hemtestning – en efterfrågad produkt

Efter att forskarna utvecklat coronaantikroppstestet blev nästa steg att utveckla en enklare testmetod för att de som ville testa sig skulle slippa besöka en vårdcentral för att lämna ett venöst blodprov (som tas i armvecket) till antikroppstesterna. Det var viktigt under pandemin för att kunna testa många, trots restriktioner och bristen på vårdpersonal. Lösningen blev ett kit för hemtestning där man i stället tar ett stick i fingret, och droppar lite blod på ett filterpapper som man sedan skickar in med vanlig post för analys. Kombinationen av ett känsligt coronantikroppstest och enkel provtagning som kan utföras i hemmet visade sig vara en efterfrågad produkt.

Med hemmaprovtagning kan man nå människor som inte vill eller kan söka sig till vården till exempel i glesbygd.

– Med hemmaprovtagning kan man nå människor som inte vill eller kan söka sig till vården till exempel i glesbygd. Delar av Sverige är glesbefolkat och många har flera mil till närmaste provtagningsställe. Samma problem finns i många länder i världen.

Produkt med stor samhällsnytta

Xerums test har bland annat använts i flertalet av Folkhälsomyndighetens nationella kartläggningar av antikroppsnivåerna hos befolkningen i Sverige. Testet används också för att övervaka antikroppsnivåerna hos äldre som bor på äldreboenden runt om i Sverige i en studie vid Umeå universitet. Resultaten bidrar till underlag till Folkhälsomyndigheten när de tar beslut om när coronavaccindoser ska ges till äldre.

Har du tips till andra som vill omsätta sin kunskap och forskning till en affärsidé?

– Om du startar företag för första gången måste du vara beredd på att det tar väldigt mycket tid att lära sig allt vad det innebär att driva ett företag. Då är det bra att en person i teamet tar på sig rollen som företagare och har möjlighet att driva affärsidén framåt. Ta hjälp av Innovationskontoret eller Umeå Biotech Incubator, de har stor kunskap om innovationsprocessen och hur man gör rätt saker i rätt ordning. Ha kul, var nyfiken och var beredd på att tackla utmaningar!

Forskarna fortsätter kontinuerligt att utveckla företagets produkter.

– Vi tittar just nu på hur vi kan använda allt vi lärt oss under coronapandemin och överföra det till andra typer av antikroppstester. Vi ser hur vårt test kan användas för att upptäcka andra infektionssjukdomar på ett smartare sätt, till exempel hepatit och sorkfeber.

Xerum är nominerade till medicinteknikpriset Medtech4Health Innovation Award 2023 som en av tre finalister. Priset syftar bland annat till att lyfta fram goda exempel på utveckling och/eller implementering av innovativ medicinteknik i vård och omsorg. Den 23 maj är det prisutdelning i Göteborg.

Vad betyder nomineringen för er?

– Det är jätteroligt att bli nominerad till ett så fint pris och att få uppmärksamhet för allt det hårda arbete vi lagt ned. Uppmärksamheten betyder mycket för vår fortsatta utveckling. Det är extra roligt att det är ett pris för patientnytta, för det är något vi verkligen brinner för, säger Julia Wigren Byström.

Fakta Xerum och medicintekpriset

Xerum AB är ett avknoppningsbolag från Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.
Bolaget grundades 2020 av Mattias Forsell, Johan Normark och Julia Wigren Byström.
Läs mer om Xerum och Medtech4Health Innovation Award 2023

Kontakt

Johan Normark
Universitetslektor, specialistutbildad läkare (tjänstledig), universitetslektor, specialistutbildad läkare, universitetslektor
E-post
E-post
Julia Wigren Byström
Övrig/annan befattning, laboratorieassistent
E-post
E-post