"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-05-27

Fouad Elkoury / Den bästa dagen

NYHET Söndag den 12 juni öppnar två nya utställningar på Bildmuseet. En av dem är fotografen och filmaren Fouad Elkourys videoinstallation om att leva i en tid av krig. Välkommen till pressvisning på torsdag 9 juni kl 10:00.

Utställningen Saara Ekström / Alkemi förhandsvisas vid samma tillfälle, och båda konstnärerna finns på plats för att presentera sina verk.

Den bästa dagen. I videoinstallationen Le plus beau jour [Den bästa dagen] låter Fouad Elkoury sina egna fotografier, från olika tider och geografiska platser, möta utdrag ur dikten To Be in a Time of War av den libanesiska författaren och konstnären Etel Adnan.

Att stiga upp tidigt, skynda ner till infarten, leta efter tidningen, ta ut den från den gula påsen och läsa på förstasidan: KRIG, (…) Att känna en rysning längs ryggraden, att säga att det har hänt, att veta att de vågade, att de har korsat gränsen, (…)

I poetiskt samspel mellan bild och text förmedlas erfarenheter av en föränderlig tillvaro, genom parallella historier om krig, vardag, kärlek och förtvivlan. Videoverket är 21:38 minuter långt.

På 1980-talet dokumenterade Fouad Elkoury inbördeskriget i Libanon. Senare har han börjat ifrågasätta den enskilda fotografiska bilden och väljer istället att kombinera flera olika medier för att skapa nya betydelser, till exempel fotografi, text, ljud och video. Dessa lager av information väcker olika associationer hos varje betraktare och många nya berättelser skapas.

Fouad Elkoury (f. 1952, Paris) bor och verkar i Paris och Beirut och är en av grundarna av Arab Image Foundation. Elkoury har publicerat en rad fotoböcker och hans bilder har bland annat ställts ut på Palais de Tokyo i Paris, Venedigbiennalen och Beirut Art Center.

Fouad Elkoury / Den bästa dagen visas fram till 4 september och är konstnärens första utställning i Skandinavien.

Pressvisning: Torsdag 9 juni kl 10:00
Pressbilder: www.bildmuseet.umu.se/aktuella_pressbilder
Vernissage: Söndag 12 juni kl 14:00

För mer information

Frågor om pressvisning, bilder, intervjutid etc.Helena Vejbrink, presskontakt Bildmuseet
helena.vejbrink@bildmuseet.umu.se, 090-786 9073

För mer information om Fouad Elkourys verk, kontaktaSofia Johansson, museiintendent Bildmuseet
sofia.johansson@bildmuseet.umu.se, 090-786 9353

Redaktör: Helena Vejbrink