"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-06-18

När framtidens mat möter forskning och pedagogik

NYHET I höst arrangerar Umeå universitet två högaktuella konferenser med fokus på framtidens matvanor, hälsa och skolans roll i måltidspedagogik. Både forskare, pedagoger, beslutsfattare och andra intresserade välkomnas till mötesplatser som kombinerar vetenskap, praktik och samhällsperspektiv.

Under september och oktober står matens roll i samhället i centrum vid två konferenser som tar upp aktuella frågor ur både forsknings- och tillämpningsperspektiv. Den ena fokuserar på växtbaserad fermentering och hållbar matproduktion och den andra på måltider och lärande i skolmiljöer. Båda konferenserna arrangeras av Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet och välkomnar såväl nationella som internationella deltagare.

8 september - Internationellt symposium om växtbaserade fermenterade livsmedel

Symposiet "Plant-Based Fermented Foods: Present and Future" samlar forskare och experter inom mikrobiologi, fermentering, nutrition, samhällsvetenskap och konsumentbeteende. Dagen är en del av det EU-finansierade projektet HealthFerm, och erbjuder ett tvärvetenskapligt program med keynote-föreläsningar, forskningspresentationer och nätverkande.
Teman som lyfts under dagen är mikrobiella processer, hälsoeffekter, konsumentinsikter och etnografiska perspektiv på fermentering.
Gästföreläsare:
- Associate Professor D. Giacalone: Mångsidiga uppfattningar: Hur sensorisk kvalitet och personliga faktorer påverkar acceptansen av (fermenterade) växtbaserade livsmedel
- Professor D. Nielsen: Förbättring av näringsvärde och ätkvalitet hos växtbaserade fermenterade livsmedel med hjälp av Bacillus och mögelsvampar

Läs mer om symposiet och anmäl dig här 

10 oktober - Nordisk konferens om mat, måltider och lärande i skolan

Den nordiska konferensen "Mat, måltider och lärande i skolan" riktar sig till forskare, pedagoger och beslutsfattare med intresse för skolmåltidens roll i undervisning, hälsa och hållbar utveckling. Deltagande kan antingen vara på plats i Umeå eller delta digitalt via Zoom. Fokus ligger på både utmaningar och möjligheter kring skolmåltider, lärandemiljöer och samverkan mellan forskning och praktik.

Läs mer om konferensen och anmäl dig här 

Båda evenemangen erbjuder unika tillfällen till kunskapsutbyte, inspiration och nätverkande över vetenskapliga, pedagogiska och nationella gränser.