Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-10-05

Fullspäckade dagar när GE Garages landar i Umeå

NYHET Den 7–10 oktober är Umeå universitet med och arrangerar GE Garages på Sliperiet i Umeå. Syftet med dagarna är att skapa intresse för teknik, innovationer och digital tillverkning. På plats finns också den senaste utrustningen, alltifrån 3D-printrar och 3D-scannrar till CNC-fräsar och laserskärare.

Additiv och digital tillverkning förändrar sättet vi designar, tillverkar och använder varor och produkter. Den nya tekniken kommer påverka såväl industri som samhälle. Umeå universitet satsar stort på den nya tekniken och var en av initiativtagarna till förra årets nationella forsknings- och innovationsagenda för additiv tillverkning. En förutsättning för att Sverige ska kunna inta en ledande position på området är samarbete, och när General Electrics globala roadshow GE Garages under nästa vecka landar i Sliperiet i Umeå bjuds ledande företag, representanter för Umeå universitet och Umeå kommun in till ett fullmatat program av spännande föreläsningar, workshops och prova på-tillfällen inom området.

Marlene Johansson, föreståndare vid Sliperiet. Foto: Johan Gunséus.

– Tanken är att GE Garages ska leda till nya idéer och nya samarbeten mellan regionens tillverkande företag, företag inom design, arkitektur och IT, forskare och studenter med intresse för den digitala tillverkningstekniken – en viktig del för svensk industris framtida konkurrenskraft, säger Marlene Johansson, föreståndare vid Sliperiet – Umeå universitets innovationsmiljö med flera prototypverkstäder och verktyg för visualisering i den digitala tillverkningsteknikens framkant.

GE Garages inleds den 7 oktober med en 48 timmar lång Makeathon, ett slags maraton för teknikfrälsta problemlösare. Med hjälp av IT och 3D-print ska deltagarna lösa en utmaning med temat ”Hur kan vår tids livsstilssjukdomar förebyggas?”. Till sin hjälp har deltagarna avancerad utrustning och erfarna medarbetare från Sliperiet och GE Healthcare.

Inger Rönnberg, platschef vid GE Healthcare i Umeå.

– Det är spännande att en grupp studenter antagit utmaningen! Jag ser verkligen fram emot och att ta del av deras kreativitet och nytänkande, som jag tror kommer att utmana gängse sätt att se på förebyggande hälsa, säger Inger Rönnberg, platschef vid GE Healthcare i Umeå.

Tidigt på morgonen den 8 oktober hålls en frukostföreläsning om Internet of Things, eller Sakernas internet. Vad händer när tillverkningstekniken blir uppkopplad och hur kan svensk industri bli ledande på området? Torsdagen fortsätter med seminarier där bland andra Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds universitet, ger en överblick över de nya möjligheterna med digital produktion och vad som är särskilt viktigt för designers att tänka på tidigt i processen. Här visas också ett projekt med GE Healthcare i Umeå och industridesignföretaget Strukturdesign.

Läs mer om GE Garages (För att delta på GE Garage krävs förhandsanmälan)

Umeå universitet gör stora satsningar på den nya tekniken, och Sliperiet kommer att bli ett centrum för digital tillverkning med verkstäder som FabLab och SoftLab. I dagarna startar också ett stort tvärvetenskapligt FoU-projekt, + Project, med huvudmålet att bygga ett starkt forsknings- och innovationsområde och regionalt kluster inom digital tillverkning, hållbart byggande och 3D-teknik i regionen.

För mer information, kontakta:

Marlene Johanssonföreståndare, Sliperiet, Umeå universitetTel: 072-533 9921
E-post: Marlene.johansson@umu.seInger Rönnbergplatschef, GE Healthcare i UmeåTel: 090-15 03 53, 070-668 5707
E-post: inger.ronnberg@ge.com

Redaktör: Camilla Bergvall