Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 02 okt, 2014

Geir Tore Holm / Fughetta

NYHET Inför den mörka årstiden presenterar Bildmuseet ett ljusverk av den norska konstnären Geir Tore Holm i det stora glaspartiet i museibyggnadens entréplan. Verket, som invigs i närvaro av konstnären på söndag 12 oktober kl 14, refererar till två förutsättningar som han menar har haft stor betydelse för människans fortlevnad i norr – renkött och ljus.

Varmt välkommen till pressvisning på torsdag 9 oktober kl 10:00. Konstnären medverkar.

Geir Tore Holm är intresserad av hushållning och hållbar livsstil. Ljusverket han har skapat för Bildmuseet, Fughetta, består av fem renkroppar gjutna i epoxy som fogats samman i en ljusarmatur. Djurkropparna refererar till barockens matstilleben. Utformningen är inspirerad av barockmusik och kompositionstekniken fugas dynamiska karaktär. Verktiteln betyder  ”liten fuga” på italienska.

Vid vernissagen på söndag 12 oktober kl 14:00 presenterar Geir Tore Holm sitt verk för Bildmuseets besökare, och den samiska kulturarbetaren Laila Spik spinner vidare på ljusverkets tema.

Geir Tore Holm (f. 1966) bor och är verksam i Skiptvet, Norge. Han arbetar med socialt engagerad konst i ett brett spektrum av medier. Han är också stipendiat i konstnärligt utvecklingsarbete vid Oslo Konsthögskola med projektet Poetik för estetik i förändring.

Geir Tore Holm / Fughetta produceras av Bildmuseet med stöd av Umeå2014 och Kulturkontakt Nord ocb visas på 12 oktober 2014 – 18 januari 2015. Verket igår i Bildmuseets serie av åtta utställningar av nordiska konstnärer med samisk bakgrund.

För pressbilder, kontakta Helena Vejbrink, kommunikatör Bildmuseet.

För ytterligare information om utställningen, kontakta gärna
Sofia Johansson, museiintendent Bildmuseet
090-786 93 53

Redaktör: Helena Vejbrink