"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-05-07

Hälsningar från Princeton, USA

NYHET Sara Edenheim, historiker och forskare vid UCGS samt studierektor för grundutbildningen, befinner sig just nu på Insitute for Advanced Study i Princeton, USA. Hon blev inbjuden av professor Joan W. Scott och professor Danielle Allen, och ska bland annat presentera ett paper om sin forskning på ett seminarium i maj. Sara kommer tillbaka till Umeå igen till sommaren, och lämnar här en lägesrapport från sin vistelse i USA.

Institute for Advanced Study är ett forskningsinstitut i Princeton, USA. Det tillhör inget universitet utan är helt fristående och grundades 1930 som en mötesplats för forskare från olika ämnen och olika delar av världen. Det finns idag fyra ”skolor”: Natural Science School, Mathematics, Historical Studies och Social Science School. Antalet anställda forskare, “faculty”, är inte mer än 30. Alla andra är inbjudna forskare som är här under kortare perioder (alltifrån två år till ett par månader). Bland de mer kända forskarna som haft anställning här är Albert Einstein, Clifford Gertz, Hetty Goldman, Erwin Panofsky och Robert Oppenheimer. Men syftet med IAS är i första hand att skapa en kreativ miljö för gästforskare och ge dom tid och möjlighet att läsa, skriva och diskutera sin forskning med andra forskare. 

Jag blev inbjuden till Social Science School av professor Joan W. Scott och professor Danielle Allen. Årets tema för skolan är nämligen Egalitarianism, vilket min forskning passade väl in i. Vår skola är den minsta på IAS och det har därför varit lätt att lära känna i princip alla. Det har så klart hjälpt att vi alla bor precis bredvid Institutet och därför lätt kan träffas även på fritiden. Även boendet är nämligen en del av Institutets ideologi. Lunch äter vi tillsammans i en stor matsal, te serveras i huvudbyggnaden varje dag klockan tre och precis bredvid Institutet ligger en skog som även den är tänkt att användas av forskare – för promenader och jogging. 

Utöver det anordnas en rad olika aktiviteter, alltifrån tennislektioner, offentliga föreläsningar till konserter och yogapass. För barnfamiljer finns ett dagis precis bredvid Institutet och en skolbuss för de äldre. För oss utan bil finns det även en buss som kör in oss till centrala Princeton eller ut till de stora shoppingcentren utanför stan. Själv skaffade jag ganska snart en cykel och lärde mig var de lugnaste bilvägarna in till stan fanns, eftersom Institutet ligger en tre kilometer utanför själva Princeton. Inne i Princeton ligger universitetet med en hel del intressanta föreläsningar, en mycket välsorterad bokhandel och en liten biograf. 

Således är det mesta gjort för forskning här, vilket också är vad jag försöker ägna mig åt. Jag kommer bland annat att presentera ett paper på vårt seminarium i slutet av maj, men det viktigaste utbytet sker nog under luncherna, över cocktails inne i stan eller på tåget till New York City, som ligger ungefär en timme bort och som det därför är rätt enkelt att göra dagsutflykter till. Liksom till Philadelphia som ligger lika nära fast i motsatt riktning. Det är med andra ord inte alltid helt enkelt att fokusera på att enbart läsa och skriva. Å andra sidan är det uppenbart att Institutet utgår från att en forskningsprocess kräver mer än ett tjänsterum och en lönecheck; det kräver också möjlighet att involvera sig i andra forskares projekt och att kunna få vila tanken från den administration och undervisning som annars upptar så mycket av vår vardag som forskare.

Sara Edenheim

Redaktör: Johanna Nordström