"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-12-14

Hälsosamma bakterier bakom årets avknoppningsföretag

NYHET Det finns goda bakterier och det finns onda. Årets avknoppningsföretag på Umeågalan – Probac – har koll på de snälla, hälsosamma bakterierna.

Det har tagit sin tid. 2005 drog de igång i liten skala – två anställda, en begränsad kassa men rika på spännande och utvecklingsbara idéer. Fyra år senare har personalstyrkan utökats till fem anställda och ett matbröd, med bakterier från Probac som färskhållare, ska just till att lanseras ute i butikerna. Brödet - som ska bakas av ett fortfarande hemligt bageri - har varit ett viktigt kommersiellt genombrott för företaget och enligt jurymotiveringen en av anledningarna till Probac utsågs till årets avknoppningsföretag på Umeågalan.

– Jag trodde inte alls att vi skulle vinna; det blev en glad överraskning. Men det är roligt med pris som det här; det blir en sorts delseger, säger Jennie Ekbeck, Probacs VD som varit med sedan starten 2005.

Probac är experter på hälsosamma bakterier, så kallade probiotiska bakterier. Probacs affärsidé är att anpassa dessa bakterier för kommersiell användning inom exempelvis livsmedel och kosttillskott. De bakterier som kan användas i bröd är exempelvis värmebeständiga för att kunna överleva en gräddningsprocess.

– Förhoppningen är att våra bakteriestammar i framtiden kommer att finnas ute på marknaden i ett flertal brödprodukter, säger Jennie.

Bakom Probac står bland annat Essum (de probiotiska bakterier Probac marknadsför och tillverkar bygger på forskning som gjorts inom Essum; kanske mest känt för de bakterier som används i Verum hälsofil) och Uminova Invest.

Samarbetet med Uminova har varit värdefullt på många olika plan säger Jennie. – Uminova har ett omfattande kontaktnät som öppnar upp för nya, spännande kontaktytor. Vi har exempelvis ett mycket givande samarbete med ett skotskt företag som inte hade kommit till stånd utan Uminovas hjälp.
– Sen är de ett fantastisk bra bollplank som man vet att man alltid kan vända sig till – det är en trygghet i sig tycker jag.

Framtiden då? Visionen är att Probac ska fortsätta renodla och utveckla företagets övriga patent berättar Jennie. Fokus ligger på probiotika som kan vara gynnsam för de övre luftvägarna, exempelvis för att återställa normal bakterieflora efter en antibiotikabehandling. Och idéer saknas inte enligt Jennie.
– Vi har flertalet produkter i pipelinen, nu gäller det bara att hitta rätt marknadskanaler, säger hon.

Foto: Mattias Pettersson

Redaktör: Elin Axelsson