"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2004-08-18

Hur får vi fler att rösta i EU-valen? – offentlig debatt i Umeå

NYHET I årets val till EU-parlamentet röstade bara drygt var tredje svensk. Vad innebär det för demokratin, och hur undviks ett lika lågt valdeltagande nästa gång? Den 25 augusti anordnas en offentlig debatt om EU-valet vid Umeå universitet, och med och diskuterar är bland annat Jonas Sjöstedt och Sverker Olofsson.

I det senaste riksdagsvalet röstade mer än 80 procent av svenskarna, men i årets EU-val deltog bara drygt 37 procent. Hur kan vi förbereda oss bättre inför nästa EU-val? Vad kan göras för att höja kunskapsnivån hos allmänheten och media? Eller är det politikerna som bör ändra sin framtoning och representativa roll?

För att diskutera medias, politikers och statsvetares roll i EU-debatten arrangeras en offentlig debatt den 25 augusti kl. 18–20. Inbjudna gäster är bland andra Europaparlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Ewa Hedkvist-Petersen, Sverker Olofsson (SVT), Annika Ström-Melin (SR), Olof Kleberg (publicist) och statsvetaren Magnus Blomgren.

Debatten är öppen för allmänheten och hålls i sal 213, Samhällsvetarhuset, Umeå universitet. Den offentliga diskussionen ingår i konferensen ”Valet till Europaparlamentet – Återblickar, analys och slutsatser för EU:s demokrati”. Arrangörer är den statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet och Svenska nätverket för Europaforskning.

För mer information om debatten, kontakta:

Therese Andersson, Tel: 090-786 76 25E-post: therese.andersson@pol.umu.se
Hemsida: www.pol.umu.se

Redaktör: Camilla Nilsson