Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-09-03

Idrottshögskolan delaktig i "Change the game"

NYHET Idrottshögskolan vid Umeå universitet är medarrangör i projektet "Change the game". Ett sätt att få våra barn att må bättre, leva ett längre och friskare liv och ha roligare är att ta del av vad forskningen säger, vilket även ökar deras chanser att bli toppatleter på sikt. Startskottet för Change the game sker 27 september genom att bjuda in barn, ungdomar, föräldrar och ledare till en träningscamp tillsammans med några av våra största idrottsstjärnor.

Den nya vågen

Det pratas om ett kommande paradigmskifte vad gäller barn- och ungdomsidrott. Detta som en följd av att allt fler nationella idrottsförbund och specialidrottsförbund, i Sverige och utomlands, börjar skapa nya utvecklingsmodeller baserade på de senaste insikterna. Detta är en process som så klart tar tid innan man ser resultatet på bred front ute på fältet.

"Change the game" ska se till att denna nya våg snabbare sköljer in till nytta och glädje för idrotten och samhället i Umeåregionen.

Insikterna

Forskning har kommit fram till att barn och ungdomar som tränar idrott kan göra det mycket bättre. Både ur ett hälsoperspektiv och för att öka sina chanser att bli toppatleter på sikt. Detta genom förändringar som i grova drag handlar om att låta barnen träna på sina villkor och ha kul tillsammans längre upp i åldrarna. Visst låter det både enkelt och vettigt?

I korthet handlar det om att tidig utslagning ger som resultat att många barn och ungdomar slutar med idrotten och inte fortsätter att röra på sig. Talang kan visa sig tidigt likväl som "sent". Att man är extremt duktig, stark eller snabb i en idrott i unga år betyder inte alls att man kommer vara det några år senare. Det är många faktorer som spelar in. Stöd från hemmet, attityd från tränaren och allmän uppmuntran har visat sig vara viktiga faktorer. Störst chans att lyckas har de som får uppmuntran att testa och träna sig i flera idrotter under tidiga år. Det gynnar nämligen även den idrott man har fokus på.

Och det allra viktigaste är ju inte att fostra toppatleter, den långsiktiga vinsten är att fostra hälsosamma barn och ungdomar så att de lever ett längre och friskare liv.

"Så många som möjligt så länge som möjligt" är ett talesätt som används allt oftare inom idrotten.
Källa till insikterna: Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott.

Ett viktigt lagbygge

Den för många helt nya filosofin, senaste forskningen och metoderna ska nu spridas ännu snabbare under paraplyet "Change the game". De som utgör laget bakom "Change the game" är Balticgruppen (grundare) med hjälp av IBK Dalen, IF Björklöven, IK Fjällvinden, IKSU innebandy, Umeå FC och Umeå IK.

Ytterligare medspelare är Idrottshögskolan vid Umeå universitet och SISU Idrottsutbildarna som säkerställer att forskningsresultatet kan förankras och delas på ett adevekat sätt.

Tillsammans är vi ett mycket peppat lag som strävar efter att bidra till ännu bättre idrottande och livslång hälsa för barn och ungdomar.

Välkomna till kick-off för "Change the game" den 27/9

Arbetet börjar genom att bjuda in barn, ungdomar, föräldrar och ledare till en halvdags träningscamp tillsammans med några av våra störste idrottsstjärnor. Barn och ungdomar får under dagen chansen att prova på nya träningsformer sida vid sida med sina idoler, samtidigt som föräldrar och ledare får ta del av senaste forskningen kring hur vi bäst tar hand om barnens talang och hälsa genom flertalet föreläsningar och seminarier av ledande personer inom området. Det blir med andra ord både lek och allvar, på och utanför banan.

Innehåll

1. En åldersanpassad övningsbana för barn 7-12 år som på ett kul sätt får utmana och testa sina allsidiga färdigheter i kombination med olika grenspecifika moment. Under ledning av experter på åldersanpassad träning för barn och idrottsstjärnor från medarrangerande föreningar. Anmälan till detta sker i förväg.

2. Seminarier med ledande forskare och idrottsstjärnor som dödar några myter om barnidrott.

  • Om motivation
  • Om vikten av allsidig och ålderanpassad träning
  • Om selektering/specialisering

Korta seminarier (20 minuter) löpande under dagen där man även får verktyg för att kunna använda insikterna i praktiken. En mötesplats med möjlighet att träffa experter, föreningar och andra ledare/föräldrar.

3. På området finns även olika "pröva på-aktiviteter" där alla barn och ungdomar får testa olika sätt att hantera bollar, puckar och andra roliga utmaningar som de medarrangerande föreningarna är värd för.

Tid och plats

Gammlia Idrottscentrum den 27 september
Låt oss "Change the game"!Läs mer om Change the game
 

Redaktör: Anna-Karin Eriksson