"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-12-15

Idrottsstudent vill jobba för att förändra någons liv

NYHET När Maria Casado gjorde ett studiebesök på Svenska handbollsförbundet trillade polletten ned. Hon visste vad hon skulle göra i framtiden, men inte exakt hur hon skulle ta sig dit. När hon fick höra om Idrottsvetenskapliga programmet verkade allt stämma.

Maria Casado är sedan hösten 2013 student på Idrottsvetenskapliga programmet vid Umeå universitet. Maria är en tjej som har spelat handboll i hela sitt liv. Hon har alltid haft ett brett idrottsintresse och har inte alltid haft det lätt för sig i skolan. Efter gymnasiet satsade hon därför på handbollen och började samtidigt att arbeta i en sportbutik i Stockholm. När hon avancerat till butikschef dök tanken om att plugga vidare upp.

- Jag kände att jag inte kunde klättra mer. Jag kanske skulle prova det här med att plugga ändå? Jag ville ju jättegärna jobba med idrotten, men många jobb kräver en utbildning säger Maria i Umeå universitets utbildningskatalog 2016/2017.

Maria sökte till en folkhögskola utanför Stockholm för att testa pluggandet och läste idrottspedagogik ett år. Det var då hon fick ett ännu större sug att jobba administrativt kring idrott.

- På folkhögskolan jobbade vi mycket praktiskt, men jag gillade också att strukturera upp evenemang och planera. Vi hade gästföreläsare från gymnastikförbundet som pratade om föreningskunskap. Det lät jätteintressant! Med folkhögskolan gjorde vi också studiebesök på Idrottens hus, jag kom då i kontakt med en person som jobbade på handbollsförbundet och tänkte - jag ska ha hans jobb.

Maria fick via en lärare kontakt med Pernilla Eriksson, biträdande Föreståndare på Idrottshögskolan vid Umeå universitet, som tipsade om Umeå och det idrottsvetenskapliga programmet. Maria sökte, kom in på programmet höstterminen 2013 och läser i dag sin femte termin på det treåriga idrottsprogrammet.

Kan du berätta lite om din utbildning?

-Min utbildning är ett treårigt program (sex terminer) som vänder sig till personer som vill arbeta med planering, utveckling och ledarskap inom idrotts- och friskvårdsbranschen, säger Maria. Programmet har två inriktningar, vilket innebär att vi läser tillsammans under de första tre terminerna, efter det läser vi två terminer inom den inriktning som vi valt. Efter de två valbara terminerna möts vi igen inför den sista terminen och avslutar programmet tillsammans.

De två inriktningarna är Ledarskap & organisation (Sport Management) och Ledarskap & hälsa/friskvård (Health Promotion). Under de tre åren läser alla idrottspedagogik som är programmets huvudämne, men förutom det läser vi också idrottsmedicin, idrottsmetodik, idrottspsykologi och första delen av företagsekonomi A. Beroende på vilken inriktning som du sedan väljer, kommer du att läsa antingen Idrottsjuridik, Informatik och andra delen av Företagsekonomi A som är kurser inom Sport Management. Om du inte har valt den inriktningen så kommer du att läsa Kostvetenskap och Friskvårdsmetodik inom inriktningen Health Promotion.

Valet mellan de olika inriktningarna brukar grunda sig i vad varje enskild student brinner för och drömmar om att få arbeta med i framtiden. Inriktningen Sport Management fördjupar sig på ledarskap, idrottens organisation, evenemang och projektledning, vilket kan passa om du vill arbeta som idrotts-, utbildnings- och utvecklingskonsulent, förbunds- och föreningsutvecklare, projektsamordnare, sportchef, klubbdirektör och sportmanager. Inriktningen Health Promotion fördjupar sig på vad friskvård och hälsa innebär och hur du kan arbeta med förebyggande friskvård. Detta skulle innebära arbeten som bland annat friskvårdskonsulent, friskvårdskoordinatorer, friskvårdsutvecklare, hälsopedagog och hälsoutvecklare. 

Vilka kurser tycker du har varit mest intressanta hittills på det Idrottsvetenskapliga programmet?

- Det börjar nästan vara svårt att avgöra vilka kurser som jag tycker har varit mest intressanta under utbildningen, säger hon. Spontant efter mitt första år tyckte jag det var idrottspsykologin, det var t.ex. oerhört fascinerande att lära sig hur små detaljer i ens ordval kan påverka hur en motperson svarar. Nu när jag börjar närma mig fem avklarade terminer kan jag se tillbaka på alla terminer och känna att jag tagit med mig små delar av samtliga kurser och format en kunskap som går att applicera i kurserna som jag läser nu. Att jag tidigare terminer läst om vad idrott är och hur den organiseras i Sverige bidrog till att Idrottsjuridiken blev väldigt spännande. Jag tycker även att evenemangs- och projektledningsmomentet inom idrottspedagogiken har varit mycket givande, i det momentet fick vi möjligheten att arbeta med ett aktivt evenemang och bidra till deras utveckling.

Hur kopplar du av från pluggandet?

- Jag kopplar först och främst av genom att träna, jag tycker det är skönt att släppa tankarna på studierna genom att antingen gå ut och springa, cykla, gå på gymmet eller simma. Förutom bra träningsmöjligheter så bjuder Umeå även på bra live sport som bland annat ishockey, basket, fotboll och innebandy som jag kan tycka är kul att gå och titta på. Sitter jag inte på läktaren någonstans så sitter jag i soffan och tittar på sport, serier, filmer eller framför ett sällskapsspel med några kompisar, berättar Maria. Utöver det är jag även engagerad och aktiv inom studentföreningen, som jag tycker är super roligt och som får mig på andra tankar samtidigt som man får spendera tid med nuvarande- och nya kompisar.

Hur upplever du Umeå som studentstad?

- Umeå är en toppen-stad för en student! Nära till det mesta och cykeln är min bästa vän. Det finns ett brett utbud av sport, kultur och friluftsliv vilket stimulerar många behov. Jag har nära till universitet, gym och matbutik, vilket är allt en student behöver. Förutom det ligger stan på promenadavstånd och kompisarna runt hörnet. Det är många studenter som har flyttat hit från olika delar av Sverige, Norden och världen för den delen vilket gör att många av oss från början helt nya i Umeå och sitter i samma båt. På så sätt skapas snabbt vänskapsband och många kvällar och helger spenderas tillsammans.

Vilka framtidsplaner har du efter din utbildning?

- I framtiden är drömmen att få arbeta inom Svenska- eller Stockholms handbollsförbund. Om det inte skulle inträffa är jag även intresserad av att arbeta inom Riksidrottsförbundet eller inom någon kommun med arbete under fritidsnämnden med idrottsfrågor. Det kan innebära att stötta, forma och utveckla idrotten och hälsan inom kommunen. Jag vill att mitt arbete ska betyda något, om inte för mig så för någon annan! Jag är själv uppvuxen inom föreningsidrotten och är otroligt tacksam för de åren. Det är tack vare idrotten som jag är den jag är idag, den har skapat och format mig och jag vill ge andra samma möjligheter. Om jag gör det via ett förbund eller en kommun är inte det viktigaste, utan det viktigaste för mig är att jag bidragit till att skapa välmående och glädje för andra genom aktivitet och rörelse, säger Maria.

Vilka tips vill du ge andra som funderar på att söka till programmet?

- Jag och mina klasskamraters har gemensamt tagit fram 8 tips till dig som funderar på att söka till det idrottsvetenskapliga programmet:

1. Har du ett intresse för idrott, kan Idrottsvetenskapliga programmet vara helt rätt program för dig. Utbildningen är bred och möjligheterna många, vilket innebär att du kan använda dig av kunskapen i olika sammanhang i framtiden. I bakhuvudet är det bra att veta att utbildningen syftar till att ge studenter en möjlighet att utveckla idrott, men inte som utövare utan snarare som administratör, ledare eller chef.

2. Läs noga igenom vilka kurser som ingår, så att du vet vad du ger dig in på. När man väljer ett program får man alla kurser på köpet och det finns alltid kurser som uppskattas mer eller mindre. Det är bra att veta vad du ger dig in i och att du ser efter att de kurser du anser är nyttiga/roliga/lärorika överväger de andra. Det kan även vara bra att titta igenom vad de båda inriktningarna erbjuder även om du redan bestämt dig.

3. Se studierna som ett heltidsjobb där man pluggar åtta timmar per dag.

4. Lägg undan lite pengar innan din första termin, då det behövs pengar till både det ena och det andra i början. Det kan handla om kurslitteratur, kårkort, inspark och andra aktiviteter. Se till att vara med på dessa, då det är de första banden som skapas inom klassen, plus att det är bland det roligaste och mest minnesvärda som händer.

5. På grund av ett stort befintligt studentengagemang inom programmet finns det många olika möjligheter att prova på, engagera sig, och utvecklas som person. Exempelvis i styrelsesammanhang eller få möjlighet att anordna olika typer av aktiviteter. Ta tillvara på det engagemanget!

6. Upptäck och utforska Umeå som stad och sök upp det du är intresserad av även utanför programmets väggar.

7. Har du frågor, våga kontakta nuvarande studenter, dem ställer mer än gärna upp på att svara på frågor.

8. Följ dina drömmar och våga gå din egen väg.

Redaktör: Anna-Karin Eriksson