"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-16

Innebandykonferens samlade experter i Umeå

NYHET Fredagen den 9 februari hölls den unika konferensen Floorball Science Summit i Umeå som lockade närmare hundra deltagare. Konferensen diskuterade och delade den kunskap som haft stor betydelse för innebandyns utveckling.

Den populärvetenskapliga konferensen Floorball Science Summit arrangerades på Clarion Hotell Umeå under regi av Innebandyns kompetenscentrum (IKC) och Svenska Innebandyförbundet. Konferensen samlade närmare hundra deltagare, cirka 50 deltagare var på plats på Clarion Hotell medan övriga deltagare deltog digitalt från olika delar av Sverige, men också från andra länder.

Bland de entusiastiska deltagarna fanns tränare och ledare på såväl Riksinnebandygymnasium (RIG) som nationella idrottsvänliga lärosäten med inriktning mot innebandy (NIU), kanslipersonal på olika innebandydistrikt, sportchefer, innebandyledare, forskare samt övriga innebandyintresserade. De fick under dagen ta del av föreläsningar om allt från ledarskap, fysisk prestation, skador och skadeprevention.

Taru Tervo, verksamhetsledare för IKC, förklarar att det finns två huvudsyften med Floorball Science Summit.

–Det ena syftet är sprida den vetenskapliga innebandykunskap som tagits fram genom ett unikt samarbete mellan forskare, IKC och Svenska Innebandyförbundet – forskning som haft stor betydelse för innebandyns utveckling. Det andra är att skapa en mötesplats för att tillsammans diskutera de utmaningar som finns inom innebandyn vilket i sin tur kan leda till nya forsknings- och utvecklingsprojekt.

Utvecklingsmiljö påverkar framtida stjärnor inom innebandy

Först ut i programmet var Per-Göran ”PG” Fahlström, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet där han forskar om ledarskap och coaching. PG betonade vikten av en god idrottslig utvecklingsmiljö på våra innebandygymnasier för att skapa grund för idrottsutövande på hög nivå. Forskning visar att just ledare och coaching påverkar alla andra faktorer i utvecklingsmiljön och blir därmed det mest viktiga och avgörande elementet.

–Ett av det viktigaste du som ledare och coach gör är att hitta din egen ersättare, det skapar en långsiktighet i verksamheten. Det är oerhört värdefullt att ta tillvara på hela gruppens kompetens, att ha ett prestigelöst samarbete och återkommande planerad utveckling av tränare samt lärare. En annan stor framgångsfaktor är att utveckla människor långsiktigt, långsiktighet ger resultat fortare än vad man tror, förklarade PG Fahlström.

Forskning om skador och skadeprevention inom innebandyn

Doktoranden Sofia Levin, institutionen för psykologi vid Umeå universitet, doktorand Ida Åkerlund och professor Martin Hägglund vid Linköpings universitet presenterade intressant skaderelaterad forskning från olika synvinklar. Sofia presenterade resultat från en omfattade skaderiskstudie som har utförts bland innebandyspelande elever på RIG och NIU. Idas och Martins presentation handlade om hur man effektivt kan halvera skaderisken inom innebandyn genom att utföra övningar i Knäkontroll. För att hjälpa spelarna att fortsätta spela innebandy och minska skaderisken har forskningen haft en enormt stor betydelse.

Ny spännande forskning inom innebandy är på gång, bland annat en studie om matchrelaterade stresspåslag och återhämtning. Även forskning gällande skador hos innebandymålvakter, som står 1/3 av sin matchtid på knä och har många förflyttningar i knäståendeposition, är i ropet.

”Don´t look and you will see”  

Sami Kalaja, professor i praktik inom idrott vid Jyväskylä universitet och keynote speaker för dagen, avslutade konferensen med en inspirerande föreläsning inom temat spel och beslutsfattande på innebandyplanen.

–Varje gång du vrider på huvudet eller flyttar dina ögon på planen tappar du fokus, då är det lätt att missa information. Många moment inom idrotten går oerhört snabbt, en fotbollsmålvakt måste exempelvis inleda räddningen innan straffen är lagd för att hinna med. Vi måste därför lära våra spelare att läsa av spelet och sina motståndare för att själva lyckas, förklarade Sami Kalaja.

Deltagarna fick sedan möjlighet att delta i en praktisk workshop där Sami Kalaja visade olika övningar för att träna på dessa färdigheter.

Kunskap för fortsatt arbete inom innebandy

I början av år 2012 fanns väldigt få utförda forskningsprojekt med innebandyrelevans. För att utveckla innebandy som idrott arbetade Idrottshögskolan vid Umeå universitet tillsammans med Svenska innebandyförbundet fram en annons för att anställa en forskningssamordnare.

–I dag, 12 år senare, sitter vi här på en vetenskaplig konferens inom innebandy. Jag vill passa på att tacka forskningssamordnare Taru Tervo för hennes fantastiska arbete. Innebandyns kompetenscentrum är ett nationellt kompetenscentrum för innebandyforskning, men tack vare Tarus arbete är IKC på väg att bli ett internationellt kompetenscentrum, säger Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan och ordförande för IKCs styrgrupp, och överlämnade en blombukett.

Föreläsare vid Floorball Science Summit

Per-Göran Fahlström, Universitetslektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Ida Åkerlund, Fysioterapeut, lärare och forskarstudent i fysioterapi vid Linköpings universitet.

Martin Hägglund, Professor i fysioterapi vid Linköpings universitet.

Apostolos Theos, Lektor och enhetschef på Idrottsmedicinska enheten vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet.

Sofia Levin, Legitimerad psykolog, doktorand inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet samt f.d. elithandbollsspelare.

Eva Tengman, Lektor i fysioterapi och forskare vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, fysioterapi, Umeå universitet.

William Hangasjärvi, Idrottsfysiolog och testledare på Bosön, f.d. elit basketspelare och doktorand vid Karolinska institutet.

Sami Kalaja, Idrottspedagog, doktor i idrottsvetenskap och professor i praktik inom idrott vid Jyväskylä universitet.

Välkommen att kontakta

Taru Tervo
Forskningssamordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 92 94