"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-06-13

Internationell konferens om designforskning i Umeå

NYHET En av världens främsta och viktigaste konferenser om designforskning äger rum den 16-19 juni på Designhögskolan med över 370 deltagande designforskare. Den internationella organisationen Design Research Society ordnar vartannat år sin stora konferens. I år går den för första gången av stapeln i Skandinavien.

Årets tema är ”Design’s Big Debates”, ett tema som återspeglar att detta är en av få konferenser där forskare från designområdets alla olika delar möts för att diskutera och debattera de stora frågorna inom disciplinen. Design är i sig ett brett och i grunden tvärvetenskapligt fält. Det är tydligt i den bredd av presentationer som kommer att framföras på konferensen.

– Vi vill föra ett samtal om designforskningens framtid och utveckling.  Det är här som designvärlden möts och vi är oerhört glada och stolta över att i år få anordna konferensen här i Umeå på Konstnärligt campus, säger Johan Redström, professor och forskningsledare på Designhögskolan och general chair för konferensen.

Han berättar att de i år lyckats bredda deltagandet ytterligare genom att föra in nya presentationsformat som passar bättre för mindre traditionella forskningsansatser, som till exempel konstnärlig forskning och för dem som kommer från professionen.

– Gensvaret från såväl forskare som praktiker har varit mycket stort och konferensen sålde slut en hel månad i förtid.

Deltagarna kommer bland annat från Japan, Brasilien, Hong Kong, Australien, USA och Nederländerna och representerar allt från MIT till Royal College of Art i London, och Microsoft Research till Frog Design.

Konferensens gemensamma debatter kommer att handla om “Life-Hacking”: blir biologin ett designmaterial i framtiden?; “No Future”: vilka typer av framtider skapar design egentligen?; “Open Worlds”: hur utvecklas bäst deltagande, demokrati och samskapande inom designområdet?

Hela programmet finns tillgängligt på webben, inklusive samtliga papers som presenteras. Designhögskolan livestreamar också att alla debatter och informerar kontinuerligt om vad som händer via Twitter, Facebook, m.m. Följ konferensen på drs2014.org, @drs14umea och #drs14.

ProgramLivesändning

Redaktör: Karin Wikman