"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-04-26

Invigning för vinnande konstverk på Juridiska institutionen

NYHET Onsdagen den 25 april invigdes Juridiska institutionens nya konstverk av Carolina Andreasson, konstnär och student på Konsthögskolan, som tog hem segern i institutionens konsttävling. Verket Fem ting är skapat speciellt för sin plats, och innehåller flera symboler som vi förknippar med juridik och rättvisa.

Carolina Andreasson Foto: Sofia Strömgren

– Jag jobbar ofta på temat samvete i min konst, och det passar ju perfekt till platsen. Jag gjorde research om mytologin som finns kring juridik och tog fram ett slags tankekarta med fem symboler som man ofta förknippar med juridik eller rättvisa: vågen, ögonbindeln, spegeln, svärdet och ormen. Jag ville också få miljön att kännas lite mindre korridorlik, och tänkte mycket på ljuset, säger Carolina Andreasson.

Tävling bland konststudenter

Juridiska institutionens samarbete med Konsthögskolan inleddes redan 2012, då universitetets rättegångssal skulle inredas, berättar Ulf Israelsson, lektor och biträdande prefekt.

– En kollega hade kontakter på Konsthögskolan och föreslog att vi skulle höra av oss till dem. De nappade på idén, och Micael Norberg på Konsthögskolan tog tag i projektet. Den gången var det tre studenter som lämnade förslag, och vi valde ett som vi blev väldigt nöjda med.

Några år senare aktualiserades frågan igen, då man beslutat att ta bort en rad anslagstavlor som inte längre användes i en korridor. Någon föreslog att man skulle ordna en ny tävling bland konststudenter, och den här gången fick man in ett tiotal förslag. Efter två omröstningsomgångar stod Carolina Andreasson som segrare med sitt platsspecifika verk Fem ting.

– Vi är vanliga svenssons, och har ingen expertkunskap i ämnet, men alla har ju åsikter om konst och personalen har varit väldigt engagerad. Alla de deltagande studenterna gjorde imponerande presentationer, och det här verket tilltalade oss särskilt. Det har ju också en tydlig koppling till institutionens verksamhet, säger Ulf Israelsson.

– Det har varit väldigt roligt och lärorikt att jobba på det här sättet, och jag tror att jag kommer att ha mycket nytta av den här kunskapen om jag får tillfälle att skapa offentlig konst i framtiden, berättar Carolina Andreasson.

Ett lyckat samarbete

Efter två framgångsrika samarbetsprojekt frågar man sig om Juridiska institutionen kommer att anordna fler konsttävlingar för studenter i framtiden?

– Omöjligt är det inte – vi har en till vägg! säger Ulf Israelsson.

Foto: Per Melander

Redaktör: Jessica Larsson Svanlund och Sofia Strömgren