"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-02-08

Invigningen av nya Bildmuseet framflyttad

NYHET Invigningen av nya Bildmuseet på Konstnärligt campus var planerad till den 18 mars, men bygget har dragit ut på tiden och museichef Katarina Pierre tvingas tänka om. Invigningen skjuts fram till maj.

– Nya Bildmuseet är ett extraordinärt hus - en fantastiskt byggnad - och det är också extraordinärt vad gäller ambitionsnivån på säkerheten, säger Katarina Pierre. De komplicerade säkerhets- och klimatsystemen, som gör att vi kommer att kunna låna in och visa konst från vilka museer i världen som helst, tar tid att färdigställa och trimma in.

En museibyggnad ställer extremt höga krav på säkerhet och inomhusklimat. Lokalerna måste vara inbrottssäkra för att försäkringar ska gälla, samtidigt måste de vara mycket lätta att utrymma vid brand. För att få låna in konst krävs klimatsystem som som kan säkerställa en viss luftfuktighet och temperatur, sommar som vinter.

Om bara några dagar skulle inlånad konst ha hämtats upp på museer runt om i Europa, men förseningar har gjort att lokalerna ännu inte uppfyller de högt ställda kraven.

– Det är ett enormt och komplicerat projekt att bygga ett konstmuseum. Alla parter har gjort sitt bästa men tyvärr har det tagit längre tid än väntat, säger Katarina Pierre. Vi tar nya tag och tröstar oss och Umeåborna med att när det väl blir färdigt kommer Bildmuseet att ha en standard som ger oss möjlighet att bjuda på fantastisk konst i våra framtida utställningar.

När dörrarna till nya Bildmuseet ska öppnas är ännu inte bestämt, men det kommer att samordnas med invigningen av hela Konstnärligt campus som sker i maj.

Kontaktuppgifter

Katarina Pierre, Bildmuseet
katarina.pierre@bildmuseet.umu.se
070-643 3372

Staffan Ling, Balticgruppen
staffan.ling@balticgruppen.se
070-667 09 10

Redaktör: Helena Vejbrink