"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-02-22

Japansk vecka på campus

NYHET I år firar Sverige och Japan 150 år av diplomatiska relationer. För att uppmärksamma det anordnas en japansk vecka på campus för medarbetare och studenter. Veckan bjuder på föreläsningar, filmvisning och prova på-aktiviteter. Universitetet får också besök av en delegation från Hokkaido University som förlägger en konferens här med tema Arktis och urfolk.

Tisdag den 27 februari, inleds japanska veckan med en lunchföreläsning i Utrikespolitiska föreningens regi. Edvard Fleetwood från Sweden-Japan Foundation talar om diplomatiska relationer mellan Sverige och Japan. Därefter berättar Carolina Hawranek om kulturutbytesprogrammet Ship for world youth leaders som finansieras av japanska regeringen.

Onsdag den 28 februari, anordnas en mat-workshop. Studenter och medarbetare får prova på att laga sushi, temaki och gunkan maki, under hanledning av Puspita H. Soebijantoro som bland annat har hållit i workshoppar för Eat Umeå. Observera att det finns max 20 platser och anmälan krävs!

Torsdag den 1 mars, visar föreningen Short Break tre japanska kort-filmer.

Fredag den 2 mars, avslutas veckan med prova-på-aktiviteter i Lindellhallen. Studenter och medarbetare får lära sig att vika origami, skriva sitt namn på Hiragana, testa sina kunskaper om japansk kultur, lära om japanska spel och vilka möjligheter det finns till studentutbyte i Japan.

Café Lindell serverar japansk-inspirerad mat under lunchen, kl 11–13.30.

Flera av aktiviteterna anordnas av japanska studenter vid Umeå universitet. Mat-workshoppen och prova-på-aktiviteterna arrangeras i samarbete med Umeå studentkår.

Seminarium med tema Arktis och urfolk

Den 27 februari–1 mars gästar en delegation från Hokkaido University Umeå universitet. Under vistelsen anordnar International Office, Arcum och Vaartoe ett två dagars seminarium för att presentera ett urval av den forskning med arktisk och urfolkstematik som pågår vid respektive universitet. Efter presentationerna hålls tre break-out-discussions som ger tillfälle att diskutera och utveckla framtida samarbeten. Deltar gör också representanter från Japan Society for the Promotion of Science, generalsekreteraren för Sweden-Japan Foundation, förste sekreteraren från Japanska ambassaden och 20 forskare och professorer från Umeå universitet.

Brett samarbete

Umeå universitet tecknade ett avtal med Hokkaido University 2013 som framförallt reglerar studentutbyte. Institutionen för Odontologi har fördjupat samarbetet genom lärarutbyten och kortare studentutbyten.

Under 2016 gick både Umeå universitet och Hokkaido University med i projektet Mirai som ska stötta det akademiska samarbetet inom utbildning, forskning och innovation mellan svenska och japanska universitet. Inriktningen är hållbarhet, materialvetenskap och åldrande. Totalt medverkar sju svenska och åtta japanska universitet.

Läs mer om Mirai:
www.mirai.nu/

Läs mer på

Japansk vecka på campus

För frågor, kontakta gärna

Aktviteter: Jessica Bergström Grahn, International OfficeTel: 090-786 51 90
E-post: jessica.bergstrom.grahn@umu.se

Konferens: Jenny Ahlinder Hagberg, International OfficeTel: 090-786 60 91
E-post: jenny.ahlinder@umu.se

Redaktör: Sandra Åström