"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-03-31

John Akomfrah / Purple

NYHET Bildmuseet presenterar ett nytt verk av den brittiske konstnären och filmaren John Akomfrah, hans största projekt hittills. Purple är en trollbindande sexkanalig videoinstallation om människans relation till naturen och planeten. Utställningen öppnar 13 april kl 19:00 i närvaro av konstnären.

Välkommen till pressvisning på torsdag 12 april klockan 10:00-12:00 inklusive förhandsvisningen av det 60 minuter långa verket. John Akomfrah medverkar, liksom hans konstnärskollegor David Lawson och Lina Gopaul från Smoking Dogs Films. Kaffe finns framdukat från 9:30. O.S.A. 11 april.

I en tid då nivåerna av växthusgaser från mänskliga aktiviteter är högre än någonsin och glaciärerna smälter, lyfter Purple den brännande frågan om människans ansvar. I sitt mäktiga filmverk kombinerar John Akomfrah historiska bilder och klipp ur arkivfilmer med egna iscensättningar och ett hypnotiskt ljudspår. De nya filmsekvenserna är inspelade i områden med särskilt klimatkänsliga ekosystem, som Grönland, Alaska och Marquesasöarna i Franska Polynesien, och på olika platser i Storbritannien. Tillsammans med arkivbilder och filmklipp från 1940-talet fram till i dag bildar de ett mångskiktat montage av aktuell politik, historia och fiktion.

Genom det en timme långa verket löper flera parallella teman. I de sex monumentala projektionerna vävs fragmenten samman till en helhet och öppnar för många olika betraktelser av det ömtåliga förhållandet mellan människa och planet.

Purple är en uppföljare till Vertigo Sea, som 2015 visades på Bildmuseet, den första visningsplatsen efter premiären på Venedigbiennalen samma år.

John Akomfrah (f. 1957 i Accra, Ghana) är en brittisk konstnär, filmare och författare bosatt och verksam i London. Han var en av grundarna till Black Audio Film Collective, en grupp konstnärer och filmare som undersökte svart brittisk identitet. 1997 startade han filmproduktionsbolaget Smoking Dogs Films tillsammans med konstnärerna David Lawson och Lina Gopaul, även de medlemmar i BAFC, och har sedan dess framgångsrikt fortsatt sin individuella praktik som filmare. John Akomfrahs verk har bland annat visats på Prospect i New Orleans; Documenta, Kassel; Centre Pompidou, Paris; Venedigbiennalen; Tate Britain, London; Whitechapel Gallery, London; MoMa, New York, och på filmfestivalerna i Cannes och Toronto. 2017 fick han det prestigefyllda Artes Mundi-priset.

Purple har producerats av Smoking Dogs Films på uppdrag av Barbican, London, i samarbete med Bildmuseet, Umeå; TBA21-Academy, Wien; Institute of Contemporary Art, Boston, och Museu Coleção Berardo, Lissabon.

Pressbilder finns att ladda ner på adress: www.bildmuseet.umu.se/pressbilder

För ytterligare information kontakta gärna

Brita Täljedal, museiintendent Bildmuseet
brita.taljedal@bildmuseet.umu.se, 090-786 77 14

Redaktör: Helena Vejbrink