"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-04-10

Jonatan: Att läsa arkitektur är en livsstil

NYHET Andraårsstudenten Jonatan Urpiala tycker att klassen och undervisningen på Arkitektprogrammet fungerar bra. Kursarna hjälper varandra att ta sig igenom den kreativa processen, ibland jobbar man ensam, ibland i grupp. Han tycker att man lär sig mycket om både sig själv och andra när man utvecklar projekt tillsammans.

Jonatan Urpiala. Foto: Per Melander

Jonatan är 23 år gammal och kommer ifrån Umeå. Han gick naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och då han inte lyckades ta sig in på Arkitektprogrammet på en gång efter studenten, tillbringade han följande två år med olika jobb, allt ifrån konsultarbete på Volvo lastvagnar till säsongsjobb på ett fjällhotell. Så här i efterhand uppskattar han möjligheten att jobba lite innan han började studera, det har gett en hel del värdefull erfarenhet. 

Varför sökte du Arkitektprogrammet i Umeå?

– Jag har alltid gillat att skapa, rita och pyssla. Det kom sig naturligt att titta åt något kreativt yrke, och jag har länge haft en dröm om att bli arkitekt. Jag motiverades av den konstnärliga profilen i Umeå, den verkade annorlunda och rolig. Min väg till programmet gick genom arkitektprovet.

Är studierna som du hade förväntat dig?

– Jag trodde mig ha en aning innan jag började plugga om att vi skulle lära oss CAD- program, rita planritningar, räkna en del och allt vad jag trodde en arkitekt gör. Vad jag inte förstod innan var hur bred och utmanade utbildningen skulle bli. Vi inte bara ritar, utan går igenom från grunden vad det innebär att vara arkitekt, olika sätt att utöva arkitektur, historia, konst, teori och så vidare. Jag har fått inse att arkitektyrket är så mycket mer än husets fyra väggar. Och det är en spännande resa man gör under dessa fem år. Alla lärare utmanar dig på olika sätt, och eftersom näst intill all undervisning sker under handledning av en lärare så får man en nära kontakt. 

 Vad är det bästa med att plugga arkitektur?

– Jag tycker om modellbygge, vi har en träverkstad som verkligen är top of the line, och det är ett nöje att experimentera med olika uttryck genom modeller. Annars handlar utbildningen för mig mycket om den personliga utvecklingen. Varje projekt är en process från start till avslutande presentation, och jag inser varje dag att jag utvecklas på många plan i mitt liv.

Hur är Umeå som studentstad?

– Umeå är en mysig studentstad. Jag kanske är lite partisk som bor i min hemstad, men jag tycker att kvaliteterna ligger i att den liten – man har koll på vad som händer och det är cykelavstånd till allt. Stämningen på skolan är bra. Vi studenter har en bra kontakt med varandra över årskurserna, det anordnas fester och event som de flesta är med på och man kan alltid söka hjälp och inspiration hos varandra.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag väljer just nu att ta det steg för steg. Jag är inte så orolig för framtiden, jag kommer att hitta något jag trivs med. Jag försöker att befinna mig här och nu på skolan, men självklart har jag funderat på både praktik och utlandsstudier. Jag försöker hålla alla dörrar öppna. 

Varför är arkitektur viktigt?

– En arkitekt jobbar på så många plan samtidigt, som en knytpunkt mellan hållbarhet, design, sociala frågor, byggprocess och så vidare. För att vi ska kunna utveckla framtidens byggnader med mindre klimatpåverkan, platser där människor mår bra att vistas i och som fungerar i sitt sammanhang, behöver vi medlare som tar ansvar och är delaktig i alla områden av processen. Där tror jag att arkitekten spelar en viktig roll. 

Vem är din favoritarkitekt?

– Lund Hagem, en norsk studio som gör projekt i både stor och små skala. Jag kan relatera till den skandinaviska stilen, hur hårt knuten den är till klimat och plats och de värderingar som ligger till grund för många skandinaviska projekt. 

Vad gör du på fritiden?

– Jag är mycket utomhus, åker skidor, tränar och arbetar ibland på sidan av mina studier som snickare. 

Namn: Jonatan
Kommer från: Obbola utanför Umeå
Ålder: 23
Oanad talang: Silvermedaljör i vintersimning
Läser just nu: Futuricatrilogin -  Alexander Bard och Jan Söderqvist
Lyssnar på: The Fray, James Bay, Linkin Park
Gör en ledig dag: Umgås med vänner, helst ute i solen.
Tre ord om mig: Positiv - Påhittig - Nyfiken
Tre ord om Umeå: Årstider - Växer - Älven 

Redaktör: Ingrid Söderbergh