"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-02-20

Journaliststudenter i Umeå får beröm

NYHET Grävande Journalisters årliga grävseminarium hålls den 21-22 mars i Umeå. Traditionsenligt har journaliststudenter från staden där grävseminariet hålls gjort en tidning. Kanske den bästa någonsin.

Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium är en av de största och mest uppskattade träffarna för svenska journalister. Under grävseminariet samlas journalister från Sverige och övriga världen för att föreläsa och utbyta erfarenheter från jobb som gjorts och områden som bevakats. 

Det är studenter från journalistutbildningarna vid Umeå universitet och Strömbäcks Folkhögskola som har samarbetat i arbetet med tidningen.

– Det är en tradition att tidningar av det här slaget görs av eventuella journaliststudenter på den ort där Gräv hålls, så både vi och Strömbäcks Folkhögskola fick frågan. Karin Bernspång, som arbetar som lärare på Strömbäck och jag tog det övergripande ansvaret för tidningen.

– Jag skickade ut en förfrågan till alla journaliststudenter och även MKV-ettorna. Studenterna som anmälde intresse delades sedan upp i olika roller som reportrar, redigerare, fotografer och tecknare säger Hans Wiechel, programansvarig för journalistutbildningen vid Umeå universitet.

Väcka intresse för seminariet

Meningen med tidningen är att den ska väcka intresse för seminariet. Detta ställde krav på ett nära samarbete med programgruppen. Hans Wiechel beskriver processen:

– I takt med att programmet började klarna hade vi ett antal redaktionsmöten. Var och en av reportrarna fick välja det som engagerade dem mest. Vi resonerade om hur alla artiklar skulle kunna illustreras. I några fall fick vi styra till jobb som vi tyckte var särskilt angelägna.

– Årets seminarium är det mest internationella grävseminariet någonsin och för första gången har vi med grävande fotograf. Det tyckte vi var ett självklart uppslag. Eftersom tidningen är en annonsbilaga hade vi också nära kontakt med sponsorsgruppen för att få reda på hur mycket redaktionellt utrymme som återstod sedan annonserna var klara och för att vi hoppades på att TT-bild skulle sponsra evenemanget genom att låta oss använda deras bilder.

– Tyvärr gick inte detta, men det löste sig genom att några studenter är duktiga fotografer och att föredragshållarna kunde skicka egna bilder som var fria för publicering. Det är många internationella deltagare som vi inte hade möjlighet att ta bilder på.

Mesta arbetet av studenterna

Det stora arbetet har studenterna själva gjort med texter, bilder och inte minst layouten. Moa Bjurner är en av studentena från journalistutbildningen vid Umeå universitet som jobbat med tidningen. Enligt Moa har arbetet varit roligt, utvecklande och fyllt av nya utmaningar.

– Det var en utmaning att ta fram ett grafiskt koncept som håller ihop och känns lockande men ändå är lättläst. Vi hade inga riktlinjer för hur tidningen skulle se ut utan fick helt fria händer. Vi hade inte heller sett de tidningar som gjorts i samband med tidigare seminarium utan fick skapa något helt nytt och fräscht.

– En annan av utmaningarna var att hitta bra och relevanta vinklar på artiklarna. Under seminariedagarna är det massvis med intressanta ämnen med spännande journalister så vi ville ta fram alla guldkorn, skapa en bredd gentemot kvinnor och män samt de olika teman som finns att hämta upp bland de olika programpunkterna.

Olika förutsättningar hindrade inte samarbete

Studenterna från Strömbäck hade möjlighet att göra delar av jobbet under skoltid medan studenter från Umeå universitet gjorde jobbet helt och hållet på fritiden. Men svårigheter och de olika arbetsförhållandena hindrade inte att resultatet blev bra och att deadline kunde hållas. Hans och Moa ger sin respektive syn på samarbetet:

 - Karin Bernspång och jag gick igenom alla texter och bollade med skribenten för att få dem så bra som möjligt. Vi delade upp layouten mellan de båda utbildningarna och våra redigerare och jag ryckte ut under jullovet och i början av januari samlades alla redigerare, Karin och jag för att göra klart det sista, berättar Hans och fortsätter: 

– Det var en härlig upplevelse att vara med de sista dagarna när studenterna arbetade intensivt med att få tidningen färdig med korrektur och en massa detaljer. Samarbetet fungerade utmärkt och humöret var gott.

 - Det var svårt att kombinera ihop tid när alla kunde ses och bolla idéer, stämma av och så vidare. Men nu i efterhand är det väldigt roligt att vi har fått lära känna några av dem så att det inte känns distanserat mellan de olika utbildningarna, menar Moa.

En av de bästa grävtidningar som gjorts

 - Angående vad vi har lärt oss, så kan jag ju bara tala för mig själv. Den största lärdomen jag tar med mig är att vi verkligen lär oss saker i skolan som går att applicera direkt på arbetslivet. Det är lätt att försvinna in i skolarbeten, att göra det man ska och inte inse vilken kunskap vi tar med oss från varje kurs.

– Det var en härlig känsla att få känna att jag kommer att vara förberedd för det arbetsklimat jag ska ut i efter examen.  Det är kul att responsen på tidningen har varit så positiv. Många har vad jag har förstått blivit överraskade av att den är så professionellt utförd. Det var den målsättningen vi hade med tidningen ända från starten, säger Moa Bjurner.

Även Hans Wiechel har fått fin respons:

- Alla kände sig väldigt nöjda med resultatet och det hela blev inte sämre av att ett antal gamla rävar säger att det är den bästa grävtidning som har gjorts.

För ytterligare information kontakta programansvarig Hans Wiechel: hans.wiechel@kultmed.umu.se, tel +46 90 7865025, +46 70 6146614

Läs hela tidningen som pdf 

Läs mer om programmet för årets grävseminarium och anmälan här

Läs mer om journalistutbildningen vid Umeå universitet här

Text: Therese Högberg

Redaktör: Per Melander