"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-09-23

Jubileumsföreläsningar om konstscenen i Vietnam

NYHET Som det sista evenemanget under jubileumsveckan bjöd Bildmuseet och Konsthögskolan in Umeåborna till en eftermiddag med öppna föreläsningar om dagens konstscen i Vietnam. Här berättar museiintendent Brita Täljedal mer om lördagens evenemang och höstens föreläsningsserie med fokus på vietnamesisk samtida konst.

I år är det 40 år sedan Vietnamkriget avslutades. Genom en utställning och tillhörande programverksamhet på Bildmuseet får vi möjlighet att påminnas om landets nutidshistoria, och samtidigt också lära oss mer om de utmaningar som det vietnamesiska samhället står inför i dag.

Bild, från vänster: Micael Norberg, Nguyen Phuong Linh, Veronika Radulovic och UuDam Tran Nguyen. Foto: Johan Gunséus.

I lördags inleddes en serie föreläsningar, som i sin helhet ingår i programmet för Umeå universitets 50-årsjubileum. Rubriken på lördagens jubileumsföreläsningar var History? Who cares?.

Rektor Lena Gustafsson inledde med ett öppningstal, och på plats för att berätta om sina konstnärskap och om situationen för oberoende konstnärer i Vietnam var Nguyen Phuong Linh från Hanoi och UuDam Tran Nguyen, Ho Chi Minhstaden. De är två av de fjorton konstnärer som deltar i den stora utställning av samtida vietnamesisk konst som vi visar på Bildmuseet fram till den 1 november.

Nguyen Phuong Linh.
Foto: Johan Gunséus.

Verken berör politiska och sociala förhållanden i hemlandet och ett centralt tema är bristen på yttrandefrihet som inte minst drabbar konstnärer och författare. Att lyssna på konstnärernas föredrag gav inblickar både i vardagsliv och samhällsorganisation i dagens Vietnam.

Nguyen Phuong Linh beskrev hur det konstnärskollektiv hon ingår i gång på gång tvingas byta adress efter att den statliga kulturpolisen knackat på.

UuDam Tran Nguyen.
Foto: Johan Gunséus.

Under UuDam Tran Nguyens föreläsning framgick att det verk han just nu visar på Bildmuseet förmodligen aldrig kan ställas ut i hemlandet. Han har gjutit av sin fullt utsträckta hand och sedan skurit av kopians fem fingertoppar. Verket alluderar på barns sätt att mäta saker och områden med en utsträckt hand. UuDam Tran Nguyen ifrågasätter mätandets själva idé och omvärderar den i perspektivet av internationella relationer och territoriella konflikter, bland annat i Sydkinesiska havet.

UuDam Tran Nguyen, The Real Distances of Things Measured (detalj), 2015.
Foto: Mikael Lundgren.

Ett av fem gyllene fingrar kastade han i Bottenvikens vågor under en performance på söndagen. De andra fingrarna ska han allt eftersom placera ut (sträcka ut) i olika världsdelar. Den förgyllda handryggens plats blir Asien, förmodligen Kina.

Veronika Radulovic, Berlinbaserad konstnär och kurator specialiserad på Vietnamesisk samtida konst, presenterade flera intressanta konstprojekt. Hon gav en historisk bakgrund och berättade om hur konstscenen radikalt förändrats i och med att landet öppnades mot väst på 80-talet.

Veronika Radulovic.
Foto: Johan Gunséus.

De starkt uttrycksfulla, visuellt lockande konstverken i utställningen Mien Meo Mieng rymmer lager av allvarliga och kritiska budskap som vi som är från andra delar av världen troligen bara delvis kan tolka och förstå. När den vietnamesiska kuratorn Tran Luong fick uppdraget att sammanställa en utställning för Bildmuseet bestämde han sig genast för att utgå ifrån det vietnamesiska talesättet ”Rulla din tunga sju gånger innan du säger något”. Titeln han valde betyder ungefär ”förvrängningarnas land” på svenska.

Micael Norberg, prefekt vid Konsthögskolan, var lördagens moderator. Hans institution har liksom flera andra vid Umeå universitet haft samarbeten i Vietnam under åren, däribland Juridiska institutionen och Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Det lyfter vi fram i höstens spännande serie föreläsningar och evenemang om Vietnam med forskare från framförallt Umeå universitet, samt historikern Dick Harrison och Börje Ljunggren, Asienspecialist och tidigare ambassadör i Vietnam och Kina.

Höstens evenemang och föreläsningar

Välkommen i höst!

Brita Täljedal,
museiintendent på Bildmuseet och projektledare för utställningen Mien Meo Mieng / Samtida konst från Vietnam

Redaktör: Camilla Bergvall