Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-06-18

Juriststudenter i nordisk rättegångstävling

NYHET Juridiska institutionen deltog för första gången i den nordiska rättegångstävlingen om mänskliga rättigheter som i år avgjordes i Köpenhamn.

Tävlingsdeltagandet har skett inom ramen för institutionens valbara kurs, Praktisk Europaprocess, som har löpt under vårterminens andra hälft. Det är första gången Umeå Universitet har deltagit med ett lag, lag Kaiding, som detta år bestod av fem juriststudenter. Laget tog sig inte ända fram till finalen vid Högsta Domstolen i Köpenhamn, där två lag från Danmark istället gjorde upp om segern, men Umeåstudenterna fick goda omdömen från tävlingsdomarna:
– Med tanke på att det var första gången vi deltog klarade sig Umeålaget över förväntan och fick beröm av domarna. Deltagandet såväl inför som under tävlingsdagarna har varit mycket lärorikt. Dock behövs det mer rutin och erfarenhet för att vinna tävlingen, som i första hand fokuserar på själva framförandet, säger Anna Karin Henning Mäki, den lärarrepresentant som var med under tävlingsdagarna.

Bakom varje deltagande lag står en advokatbyrå. För Umeås lag var det Advokatbyrån Kaiding, som har stöttat laget såväl under förberedelserna som under själva tävlingsdagarna.

Tävlingen var i år öppen för 13 deltagarlag från juristutbildningar i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Nästa år avgörs tävlingen i Helsingfors.

Redaktör: Katarina Lundqvist