"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-15

Känslan av otillräcklighet kan göra oss bättre förberedda på kris

NYHET Vad händer när allt ställs på sin spets – och det som tidigare fungerat inte längre räcker till? Ny forskning från Pedagogiska institutionen, Umeå universitet, visar att otillräcklighet inte bara är en naturlig reaktion i extrema situationer, utan också en kraftfull källa till lärande och utveckling.

Att hantera oväntade och komplexa händelser är en central del av samhällets krisberedskap. Men hur tränar man för det oförutsägbara? En ny studie från forskare vid Umeå universitet och Handelshögskolan i Umeå visar att känslan av otillräcklighet, som ofta uppstår i simulerade kriser, kan vara en viktig drivkraft för lärande och organisatorisk utveckling.

– Vi såg att deltagare i våra fältstudier ofta upplevde att deras erfarenheter, rutiner eller kunskap inte räckte till i de simulerade situationerna. Det är just i dessa ögonblick av otillräcklighet som möjligheten till verkligt lärande uppstår, säger Ola Lindberg, docent i pedagogik och en av studiens författare.

Simulerade kriser ger oväntade insikter

Forskargruppen har genomfört en omfattande etnografisk studie där de följde fem större simuleringsövningar i Sverige, med deltagare från polis, militär och länsstyrelse. Genom 288 timmar av observationer och intervjuer har forskarna analyserat hur deltagarna reagerar när de ställs inför extrema och oväntade situationer.

– Det kan handla om att någon uttrycker osäkerhet, tvingas improvisera eller helt enkelt behöver acceptera att det inte finns något perfekt svar. Dessa reaktioner, som vi ibland ser som svagheter, visade sig i själva verket vara centrala för lärande, förklarar Ola Lindberg.

Tre strategier för att hantera otillräcklighet

Studien identifierar tre vägar framåt för deltagare att hantera känslan av otillräcklighet:

  • Att uttrycka otillräcklighet – att våga säga ”jag vet inte” i en trygg miljö.
  • Att improvisera – att agera bortom rutiner när situationen kräver det.
  • Att acceptera otillräcklighet – att erkänna för sig själv och varandra att alla svar inte finns till hands.

Forskarna betonar vikten av psykologisk trygghet i organisationer för att dessa strategier ska kunna omsättas i lärande.

Ett bidrag till framtidens beredskap

Istället för att se misslyckanden som något negativt, föreslår forskarna att organisationer bör välkomna otillräcklighet som ett naturligt inslag i lärande. Det kräver dock att kulturen tillåter sårbarhet och reflektion – och att ledarskapet stödjer det.

– Simuleringar används ofta för att träna rutiner, men de blottlägger också det vi inte förutsett – och därmed våra verkliga svagheter. Vi menar att dessa svagheter inte bör döljas, utan utforskas som en del av beredskapsarbetet, säger Ola Lindberg.

Studien publicerades nyligen i den internationella tidskriften Vocations and Learning och ger nya perspektiv på lärande i osäkra och högst pressade sammanhang.

– Vi behöver inte bara fler övningar – vi behöver övningar som tillåter otillräcklighet, reflektion och improvisation. Det är så vi förbereder oss för det vi inte kan förutse, avslutar Lindberg.

Läs artikeln

Lindberg, O., Rantatalo, O., & Hällgren, M. (2025). Learning in a state of inadequacy : simulations of extreme events as preparation for crisis. Vocations and Learning, 18. Published. https://doi.org/10.1007/s12186-025-09369-2