Kemisten Lisa Lundin tilldelas fakultetens pedagogiska pris
NYHET
Lisa Lundin, universitetslektor vid Kemiska institutionen på Umeå universitet, tilldelas teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2025. Hon får priset framför allt för sitt stora engagemang i att leda och utveckla kurser och utbildningsprogram på distans.
Lisa Lundin, Kemiska institutionen, tilldelas teknisk-naturvetenskapliga fakultens pedagogiska pris.
BildHans Karlsson
– Jag är väldigt stolt, glad och överraskad! Det känns otroligt roligt att det arbete jag har lagt ner på att utveckla undervisning och undervisa de senaste åren uppmärksammas, säger Lisa Lundin.
Lisa Lundin universitetslektor vid Kemiska institutionen. Sedan 2022 är hon programansvarig för Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi. Under åren 2017-2022 var hon programansvarig för det dåvarande Högskoleprogrammet till processoperatör. Hon undervisar också, samt har kursansvar för ett antal kurser. Hon deltar även i pedagogiskt utvecklingsarbete för andra kurser som ges av fakulteten.
Hon får fakultetens pedagogiska pris för sitt stora engagemang och skicklighet i att leda och utveckla kurser och utbildningsprogram på distans. Hon är en uppskattad lärare som framgångsrikt leder uppbyggandet av det nya civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi och tidigare högskoleprogrammet till processoperatör, båda på distans. Lisa Lundin har visat särskild förmåga att anpassa både innehåll och examinationsformer för distansformat, samtidigt som den innehållsmässiga nivån och studenternas lärande stått i centrum. Hon har en unik förmåga att skapa lärandemiljöer där studenterna utvecklas, både som kemister och som problemlösare. Hon deltar också aktivt i internationellt utbildningssamarbete med ett lärosäte i Florida som också bedriver distansutbildning i kemi.
Vilka är dina främsta drivkrafter när det gäller att undervisa och utveckla våra utbildningar?
– Det klyschiga svaret är att se när studenter utvecklas, när de hittar glädjen i kemiämnet och vad de kan åstadkomma med sina kunskaper i kemi. Men också att det finns ett stort behov av civilingenjörer i kemi och kemister på arbetsmarknaden och att kunna bidra till att vi kan möta upp det behovet är väldigt viktigt för mig.
Vad engagerar dig mest inom utbildning just nu?
– Jag vill utveckla distansutbildningen som undervisningsform och göra den minst lika eftertraktad som utbildning på campus, säger Lisa Lundin. Det finns så många möjligheter med alla digitala verktyg vi har tillgång till i dag som gör att vi kan möta studenterna oavsett var de bor och vilken livssituation de befinner sig i.
Jag vill utveckla distansutbildningen som undervisningsform och göra den minst lika eftertraktad som utbildning på campus
– Det finns helt klart ett behov av alternativ till en campusutbildning och de studenter som tar sig igenom en distansutbildning har något som är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden i dag: en kombination av att vara väldigt självständiga och arbeta i grupp, samt att arbeta i digitala miljöer på distans.
Berätta lite om samarbetet med universitetet i Florida om distansundervisning?
– Jag kom i kontakt med Nicole Lapeyrouse på University of Central Florida, UCF, när hon var på en längre vistelse på Kemiska institutionen våren 2023. Vi hittade varandra och efter det har vi fortsatt att samarbeta kring distansundervisning. Jag har precis kommit hem från USA där jag har varit på UCF i fem veckor, tack vare en internationaliseringscheck från fakulteten, för att arbeta vidare med utvecklingen av Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi.
– Jag har fått med mig många bra sätt att förbättra vår distansundervisning på programmet och har knutit kontakter som öppnar upp möjligheter till samarbete mellan studenter på ingenjörsutbildningar hos oss på Umeå universitet och på UCF. Vi har flera planer för hur vi ska bygga vidare på det vi har gjort hittills och jag ser framemot att göra våra kurser ännu mer flexibla för att skapa en så bra lärmiljö som möjligt för våra studenter som väljer att plugga på distans.
Prissumman är 30 000 kronor och priset delas ut vid universitetets årshögtid i oktober.