Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-09-30

Körfestival i Kraków

NYHET Umeå Studentkör är på plats i Kraków och deltar den 2 oktober i Cracovia Music Festival 2015. Kören kommer att framföra ett axplock musikhistoriska pärlor under ledning av Umeå universitets director musices Tomas Pleje. Senare i oktober hålls en Hemkomstkonsert i Umeå med samma repertoar.

– Det är en blandning av den repertoar studentkören brukar sjunga; både sakralt och profant, svenskt och utländskt. Bland tonsättarna finns bland annat Hugo Alfvén Emil Sundberg, Josquin des Prez och Jonathan Quick representerade, berättar Tomas Pleje.

I Kraków möter studentkören andra körer och orkestrar; från Australien till Colombia och från Italien till Rumänien. Det är sjunde året festivalen går av stapeln och första året som studentkören deltar.
– Det påstås att man blir lyckligare av att sjunga i kör! Faktum är att det är något som händer när många människor samlas och gemensamt ljudar, andas, sjunger … Det är något magiskt med det, fortsätter Tomas Pleje.

För kören betyder resan mycket både socialt och musikaliskt.
– Körmusik är ett bra sätt för vanliga människor att göra musik på väldigt hög nivå utan att man måste vara professionell musiker.

Umeå Studentkör har funnits sedan 1958 och sjunger årligen vid universitetets arrangemang såsom årshögtid och vårpromotion. Kören har provsjungning vid varje terminsstart och ger fem–sex konserter per termin.

Den 13 oktober kommer kören att framföra en Hemkomstkonsert med samma repertoar i Umeå stadskyrka kl. 19.00 med fri entré.

Konserter:

Cracovia Music Festival 2015Fredag 2 oktober, kl. 10.30
Kościół p.w. Świętych Apostołów Piotra i Pawła ul. Grodzka 52, Kraków

Fredag 2 oktober, kl. 19.30
Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26, Kraków

HemkomstkonsertTisdag 13 oktober, kl. 19.00Umeå stadskyrka
Fri entré.

Läs mer om Umeå StudentkörLäs mer om Cracovia Music Festival 2015

Text: Petra Käck

Redaktör: Camilla Bergvall