"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-10-14

Kultur på campus åter på den fysiska scenen – ”Äntligen”

NYHET Liksom övriga kulturscenen har Kultur på campus, KPC, stått på paus vad gäller fysiska arrangemang under pandemin. Men med start den 20 oktober blir KPC återigen den mötesplats som den är tänkt att vara. – Äntligen, vi har längtat, säger Jonas Ericson projektledare vid Umeå universitet.

Text: Johanna Fredriksson

Under hela pandemin har det erbjudits kultur från Umeå universitet via Kultur på campus, allt från musikuppträdanden, litteratursamtal, körsång och experimentella musikstycken. Men det har arrangerats i digital form. 

– Det har i och för sig fungerat rätt bra att göra saker digitalt. Vi har haft väldigt många tittare på våra digitala event, mellan 8 000–10 000 tittare. Rekordet var Lucia som lockade över 50 000 tittare. Så vi har ju fått en ny publik, det är jättebra, säger Jonas Ericson.

Den digitala utmaningen har också kommit med en del lärdomar och tanken är att vissa scenframträdanden framöver även kommer att livesändas. Men tydligt är att KPC alltid strävar efter det fysiska mötet, i det finns något som inte kan ersättas digitalt menar Jonas Ericson. 

– Det är ett givande och tagande mellan artisten på scenen och folk som är där, ibland märks det inte så mycket, men ibland är det som att man nästan kan ta på det och då får vi till en jättebra grej, vi delar någonting. Därför är publiken viktig, dit kan vi inte nå digitalt, säger han.

Det är viktigt för universitetet att ha ett levande campus.

Under 18 år har Kultur på campus arrangerat kulturevent löpande vid Umeå universitet. Mest är det olika typer av musikarrangemang, men även nycirkus, litteratursamtal, poesi, dans, humor och teater är återkommande kulturyttringar. 

Varför satsar Umeå universitet på kulturarrangemang?
– Det är viktigt för universitetet att ha ett levande campus. KPC är en byggsten i det. Vi skapar mötesplatser dit människor kommer från sina tentor och jobb och det leder förhoppningsvis till inspiration och kreativitet i arbetet eller studierna. Det är bränslen som vi behöver på ett universitet, säger Jonas Ericson. 

Höstens program

Arrangemangen är alltid gratis och äger rum samma tid varje gång, klockan 12.10. Platsen kan dock variera lite. Höstens första arrangemang är ett poesievent som äger rum i Universitetsbiblioteket, bland alla böcker. Då uppträder Eva-Stina Byggmästar, en finsk poet som rosas för sin glädjebringande poesi och betraktas som en av de främsta nordiska poeterna i sin generation. Samt Umeåbördige poeten Nils Louis Fredriksson, som nominerades till Norrlands litteraturpris 2019 med sin debut och är nu aktuell med en rykande färsk diktsamling. 

Hur väljs arrangemangen till KPC?
– Det vanligaste är att vi arrangerar tillsammans med någon annan arrangör i Umeå, men ibland hör artister av sig och vill komma till oss eller att vi tar kontakt för att vi gärna vill ha hit artisten, säger Jonas Ericson. 

Det ska bli jätteskönt att göra något i verkligheten.

Poesi är som sagt först ut på KPC-scenen för höstens program. Därefter blir det tjeckisk dans i början av november och så klart det traditionsenliga Luciatåget i december.
– Det är en grej per månad. Än så länge, det kan bli fler, säger Jonas Ericson, märkbart peppad på terminens KPC.
– Det ska bli jätteskönt att göra något i verkligheten, säger han. 

Kultur på campus i höst

Än så länge är det klart med tre Kultur på campus-arrangemang under höstterminen 2021. 

20 oktober:
Poesiläsning med Eva-Stina Byggmästar och Nils Louis Fredriksson
Tid: 12.10
Plats: Universitetsbiblioteket
Länk till arrangemang här

3 november:
PLI, dans/performance i toppklass
Viktor Černický (Tjeckien) briljerar i sin förmåga att överraska. I samarbete med NorrlandsOperan
Tid: 12.10
Plats: Ljusgården, Lärarutbildningshuset
Länk till arrangemang här

13 december
Lucia med Umeå studentkör
Tid: 12.10
Plats: Aula Nordica
Länk till arrangemang kommer.

Jonas Ericson
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
090-786 99 45