"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-10-14

Kunglig teknikresa besökte Umeå universitet

NYHET En delegation med 24 representanter från näringsliv och myndigheter besökte i slutet av förra veckan Umeå på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens årliga teknikresa. Att just Umeå blev årets resmål var ett initiativ från H.M.K. Carl XVI Gustaf.

– Vi tyckte att det skulle vara spännande och intressant att besöka den här delen av Sverige. Umeå universitet innehåller så kolossalt mycket och dessutom är det ett fantastiskt fint campus, sade H.M.K. Carl XVI Gustaf.

Driva och utveckla teknikskifte

Mikael Wiberg, prefekt och professor vid institutionen för informatik.

Första stoppet för delegationen var institutionen för informatik, som i år 20-årsjubilerar. Rektor Lena Gustafsson inledde med att berätta om Umeå universitets styrkor. Mikael Wiberg, prefekt och professor, presenterade sedan institutionen för informatik som varit och som fortfarande är med om stora förändringar.
– Tidigare har vi gått från verklighet till digitala världar. Vi är nu inne i ett skifte där de byter plats, vilket är otroligt spännande. Vi vill vara med att driva och utveckla det här teknikskiftet, sade Mikael Wiberg.

Han berättade om institutionens forskningsprogram inom informationssystem och om det nya nationella centret för digital innovation samt om forskningen inom människa-dator-interaktion. Nära kopplat till båda forskningsinriktningarna finns två masterprogram och Mikael Wiberg lyfte vikten av att integrera forskning och utbildning. Detta var också något som Leif Johansson, preses för IVA, imponerades av under besöket på universitetet.
– Det är mycket attraktivt med ett universitet där det finns ett tydligt fokus på utbildning och som också visar hur vi kan koppla ihop nästa generations forskare med dagens forskning, konstaterade han.

Geststyrd design och visualisering av big data

Maud Olofsson testar gångbandet i informatiks nya laboratorium för interaktionsdesign.

Därefter gick delegationen vidare till informatiks nya laboratorium för interaktionsdesign, som kommer att vara öppet både för forskare och studenter. Där testade de geststyrd design – vilket var betydligt knepigare än väntat – provade på att gå och arbeta på ett gångband – som en lösning på hälsoproblem kopplade till stillasittande arbeten – och tog del av visualiseringar av stora datamängder från strokepatienter. ”Hur ser riskerna för stroke ut för 70-åringar?” frågade sig H.M.K. Carl XVI Gustaf. Som souvenir från besöket fick gästerna en 3D-printad logotyp av Umeå universitet i plast. Kungen fick också en speciell gåva i form av en logotyp i tenn, gjuten i 3D-printade formar.

Talangfulla studenter

En busstur tog gruppen vidare till Konstnärligt campus. Professor Johan Redström och prefekt Maria Göransdotter hälsade delegationen välkommen till Designhögskolan, en högskola som både blivit topprankad i internationella designtävlingar och fått fina omdömen av Universitetskanslersämbetet.
– Vi får hit extremt talangfulla studenter från hela världen och vi vill stötta dem att bli ännu bättre. Eftersom vi har många gästlärare och externa samarbetspartner kan vi också ge utbildningen en tydlig professionsrelevans, samtidigt som studenterna i sina koncept också utmanar och utvecklar kunskap inom designområdet. Siktet är nu inställt på att bli lika starka inom forskning, sade Maria Göransdotter.

Johan Redström lyfte upp en skruvmejsel för att på ett enkelt sätt illustrera processen för hur en designer arbetar och berätta om de olika steg som ligger bakom en sådan produkt.
– I takt med att vi tar oss an allt mer komplexa produkter, system och tjänster ökar vårt behov av kunskaps- och ämnesutveckling dramatiskt, sade han.

Ökad säkerhet för barn

Leif Johansson, preses för IVA, H.M.K. Carl XVI Gustaf och Jenny Holmsten, Designhögskolan.

Därefter var det dags att möta studenterna. Jenny Holmsten på kandidatprogrammet i industridesign visade projektet Safe vest, ett samarbete mellan studenter på olika terminer av programmet. Det handlar om att öka säkerheten för barn, där säkerhetsbältet har ersatts med en väst som hålls fast i sätet med hjälp av magneter.

Irfendy Mohamad och Arash Karimi, masterprogrammet för transportdesign, presenterar sitt projekt för H.M.K. Carl XVI Gustaf.

Vidare till Designhögskolans verkstad där Demian Horst, programansvarig för masterprogrammet i transportdesign, presenterade utbildningen och lyfte atmosfären, faciliteterna och samarbetena med företag, men också hur viktigt det är att studenterna lär av varandra. Irfendy Mohamad och Arash Karimi fick därefter chansen att visa startskottet till Designhögskolans senaste fullskalemodell av en bil – i samarbete med Audi. Skisserna är hemliga. Men redan i december ska allt vara klart. Då skeppas bilen till Tyskland för att visas upp på en motormässa.
– Jag är imponerad av innovationskraften och samarbetet mellan institutionerna på universitetet. Vid besöket på Designhögskolan fick jag tillfälle att se flera intressanta projekt och prata med flera studenter från hela världen, sade H.M.K. Carl XVI Gustaf i ett pressmeddelande från IVA.

Kinesisk konst

Så gick delegationen vidare till Bildmuseet för att ta del av kinesisk konst från fyra decennier i utställningen ”Right is wrong” som presenterar samtidskonstens explosionsartade framväxt i Kina. Gruppen guidades av museiintendent Lisa Lundström genom Bildmuseets alla salar.
”Är museet privatägt?”, viskade någon i delegationen för att några minuter senare få svar av Lena Gustafsson som berättade att Bildmuseet är Umeå universitets museum.

Både djup och bredd

Besöket på Umeå universitet avrundades och delegationen gjorde sig redo för en tur till Volvo.
– Umeå universitet är attraktivt eftersom det både finns bredd och djup, och dessutom djup inom flera områden. När någonting är riktigt bra spelar det ingen roll att det finns i Umeå. Det viktiga kommer dessutom att bli hur vi kopplar upp oss och vilka internationella kluster som vi är en del av, poängterade Leif Johansson, preses för IVA.

Rektor Lena Gustafsson, som också är ledamot i IVA, var nöjd med besöket.
– Det ger oss möjlighet att med ett axplock visa vilka vi är, vart vi är på väg och vilka våra styrkor är. Om vi lyckats har vi en grupp ambassadörer som åker tillbaka och har med sig bilder och tankar om vårt universitet, vår stad och vår region, sade hon.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) var arrangörer av resan – IVAs Kungl. Teknikresa. I delegation medverkade representanter från näringsliv och myndigheter.

Foto: Johan Gunséus

Redaktör: Karin Wikman