"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-11-11

Lyhörda intryck av studenter om vardagen i indisk megastad

NYHET Tredjeårsstudenter vid Arkitekthögskolan visar upp sin bild av vardagsliv och levnadsvillkor i urbana och informella bosättningar i Ahmedabad i västra Indien och i Umeå. Utställningen öppnar i morgon och äger rum i lokalen ”Rum för alla” i Utopia-gallerian i Umeå.

Studenterna fick tidigare i höst resa till Ahmedabad i Indien och på plats uppleva och studera vardagens villkor och levnadsmiljöer i en megastad. Foto: Leo Friedmann

– Tyngdpunkten har legat på att utforska befintliga och nya samband mellan invånare, deras aktiviteter och platser. Studenterna har dokumenterat sina resultat genom olika skisstekniker som i morgon presenteras i form av en samlad posterutställning, säger Sangram Shirke, som är kursansvarig tillsammans med Richard Conway.

Under det tredje året på Arkitektprogrammet undersöker studenterna urbana skillnader i megastäders boendemiljöer. Eftersom västervärldens städer planeras och indelas på ett allt mer likriktat sätt finner vi i den här typen av megastäder en mer mångfaldigad urbanitet, liknande ett lapptäcke. Målsättningen är att möjliggöra för studenterna att individuellt utforska variationen av sammanhang och relationer mellan sociala aktiviteter, kulturella bakgrunder och rumsliga uttryck.

På studieresan fanns tid att besöka olika arkitetprojekt i Ahmedabad. Foto: Richard Conway

– Undersökningen av Ahmedabad sker ur en mängd olika perspektiv snarare än att använda en traditionell analytisk metod. Då skapas förutsättningar för studenterna att kunna samarbeta med de lokala invånarna på lika villkor och skapa en flerdimensionell berättelse som belyser både motsättningar och samband, säger Sangram Shirke.

Även om fallstudien genomförts i en mångmiljonstad kan lärdomarna senare användas i mer välkända sammanhang här hemma i Sverige och fungera som inspiration för framtida insatser i yrkeslivet som arkitekt.

– Studenterna har särskilt fokuserat på offentliga rum, gränser och utkanter, sociala nätverk och nya processer. Dessa element har dynamiska egenskaper och är både formlösa och distinkta beroende på vilken synvinkel betraktaren har. Denna dualitet som finns i storstadsmiljön kan hjälpa oss återupptäcka nya sätt att se på och utveckla våra urbana miljöer, säger Sangram Shirke.

Studenternas resultat presenteras genom olika skissmetoder. Skiss från Ahmedabad av studenten Agnes Engström.

Utställningen i Umeå är öppen för allmänheten.

– Detta är ett inkluderande evenemang. Vi hoppas att Umeåborna kommer och tittar och att studenterna kan skapa en dialog med allmänheten kring våra varierande levnadsmiljöer i staden, säger Sangram Shirke.

Om utställningen:

Tid: Den 12 – 13 november klockan 12.00 – 18.00.

Plats: Lokalen ”Rum för alla”, Utopia-gallerian i Umeå

”Rum för alla” är ett tidigare projekt intitierat av masterstudenter från Arkitekthögskolan. Projektet har namnet Infoga. Läs mer om Infoga

Om Arkitekthögskolan:

Arkitekthögskolan är en del av Umeå universitet och ligger beläget vid Umeälven, ett stenkast från centrum. Arkitektprogrammet startade år 2009 och har i dag cirka 250 studenter på kandidat- och masternivå. Skolan är en del av universitetets Konstnärliga campus som förutom Arkitekthögskolan utgörs av Konsthögskolan, Designhögskolan, HUMlab-X, Bildmuseet, Sliperiet och ett bibliotek med inriktning konst, design och arkitektur.
www.arch.umu.se

För mer information, kontakta gärna:

Sangram Shirke, lärare vid ArkitekthögskolanTelefon: 072-217-89-59
E-post: sangram.shirke@umu.se

Richard Conway, lärare vid ArkitekthögskolanTelefon: 070-509 80 42
E-post: richard.conway@umu.se

Pressfoto för nedladdning:

Student med skissblock. Foto: Leo Friedmann

Redaktör: Ingrid Söderbergh