Marie Lundström och Catherine Kudlick hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten
NYHET
Marie Lundström författare och journalist på Sveriges Radio och Catherine Kudlick, framgångsrik forskare inom funktionshinderhistoria, har av Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet utsetts till hedersdoktorer 2025.
Marie Lundström utses till hedersdoktor Humanistiska fakulteten, Umeå universitet, för sitt gedigna arbete med att stimulera till läsning. I en tid då det larmas om att läsning av böcker minskar bland unga, men även är en trend i den breda allmänheten, är Marie Lundströms outtröttliga arbete med att väcka och sprida lust för läsning oerhört viktigt.
Marie Lundström säger själv att det är extra roligt att det är vid Umeå universitet som hon utsetts till hedersdoktor.
– Jag bodde i Umeå under mina tre gymnasieår, det var i betongsofforna på Dragonskolan jag började formas som vuxenmänniska. Jag har vänner kvar i stan och undrar ibland om jag och mannen inte skulle ta och flytta upp.
Hon säger vidare att hon ser det som en hedersbetygelse både till sig själv och till den halva miljon lundströmslyssnare som varje vecka är hungrigt nyfikna, bildade och på djupet intresserade av litteratur.
– Jag är egentligen en rastlös natur och vill alltid vidare, så jag tar också detta som ett bevis på att det lönat sig att stanna kvar, hålla ut och fortsätta bygga Nordens största litteraturprogram på mitt eget lundströmska vis.
– I mitt arbete på Lundströms Bokradio märker jag hur vi i tider av oro söker oss till skönlitteraturen, letar dikter och berättelser för att få andra svar och bilder än vad nyhetsförmedlingen ger. Skönlitteratur är inget pålägg, det är brödet för oss i en stark demokrati.
Inspiratör och folkbildare i en och samma person
I fakultetens motivering står det vidare att Marie Lundström har som mångårig medarbetare vid Sveriges Radio, med program som ”Diktverket”, ”Biblioteket” samt "Lundströms Bokradio" och "Bokcirkeln", på ett underhållande och prestigelöst sätt inspirerat lyssnare att läsa såväl ny litteratur som gamla klassiker.
Med Lundströms insiktsfulla och väl pålästa intervjuer med författare, såväl svenska som internationella, ges lyssnarna en inblick i författarskap som inspirerar till att utforska dem närmare.
I programpunkten ”Bokcirkeln” blir lyssnaren en deltagare i en enkel och samtidigt engagerande diskussion av ett litterärt verk mellan Lundström och två inbjudna gäster. Genom att låta bokcirkeln avhandla såväl klassiker, nya romaner som diktverk och låttexter har Lundström visat på bredden i litteraturbegreppet och med största sannolikhet lockat många att leta fram en gammal bok ur en dammig bokhylla eller att ge en ny bekantskap chansen.
Marie Lundström är både en inspiratör och en folkbildare i en och samma person.
Cathrine Kudlick
BildPrivat
Catherine Kudlick utses till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten, Umeå universitet, för att sedan 1980-talet svarat för banbrytande forskningsinsatser inom funktionshinderhistoria (Disability History) som berört genus, social och medicinsk historia.
Hennes forskargärning har varit av stor betydelse för historieämnet och modern funktionshinderforskning (Disability Studies) internationellt och även för Umeå Universitet sedan 2015 då Kudlick inledde djupare samarbeten med historikern Lotta Vikström vid Institutionen för idé- och samhällsstudier och hennes forskargrupp.
Kudlick har vid fyra tillfällen besökt Umeå och blivit mycket fäst vid forskningsmiljön vid Umeå universitet och Umeå som stad. Två besök bestod av längre gästforskarvistelser om 4–5 veckor (hösten 2019 respektive 2023). Tillsammans med Kudlick har det vid Umeå universitet och utomlands även organiserats seminarier och internationella workshops och konferenser.
Kudlick blev mycket rörd när hon fick veta att hon blivit utsedd till hedersdoktor vid Umeå universitet:
– Att bli hedrad för samarbeten som har väckt så många angelägna frågor och idéer är en sann höjdpunkt i min karriär; det föll mig aldrig in att jag kunde få ett officiellt erkännande för något så roligt som att få lära sig mer och arbeta med Lotta Vikström och hennes forskargrupp vid universitet i Umeå.
Fortsätter forska och skriva efter pensionering
Hon beskriver vidare hur Umeå och universitetet har blivit som ett andra hem för henne.
– Lotta Vikström och hennes kollegor på Humanistiska fakulteten har verkligen skapat ett växande internationellt kraftpaket för funktionshinderforskning.
– I en tid då alltför många universitet skär ner på detta viktiga forskningsområde kan Umeå stolt peka på ett blomstrande toppsamarbete mellan kvalitativa och kvantitativa forskare. Jag är ödmjuk över att anses vara en del av det här laget.
Kudlick har ett stort filmintresse och grundande 2012 en årlig filmfestival i USA, Superfest Disability Film Festival, som hon var ’Director’ för till 2022. Hennes filmintresse märktes även i Umeå när hon medverkade i en paneldebatt på Umeå European Film Festival (2019) om hur populärkulturella föreställningar om funktionshinder framträder på filmduken. Något som forskargruppen vid Umeå universitet också undersöker.
Efter en lång och framgångsrik forskningskarriär gick hon i pension 2022, då verksam som professor i historia vid San Francisco State University, även föreståndare för Paul K. Longmore Institute on Disability (vid samma universitet). Driven av sin nyfikenhet och iver att öka intresset för funktionshinderfrågor inom såväl forskningen som samhället, har Kudlick har i hög grad fortsatt forska och skriva efter sin pensionering.
Efter att ha ha gjort lite research insåg Kudlick att utmärkelsen har en lång historia och även har delats ut till organisationer
– Detta betyder att jag i mitt hjärta alltid kommer att dela detta med forskargruppen i Umeå. Nu behöver jag bara bli mer seriös med att lära mig svenska!