"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-02-10

Marja Helander / Tystnad

NYHET Snölandskap, bergklädda horisontlinjer, karga vidder och städer. I Marja Helander suggestiva fotografier spelas huvudrollen av det nordliga landskapet och dess speciella levnadsförhållanden. Söndag 23 februari öppnar Bildmuseet en separatutställning av den finska konstnären.

I stället för samlad pressvisning bjuder vi denna gång in media att boka tider för intervju med konstnären och enskild förhandstitt på utställningen under torsdag 20 februari och fredag 21 februari. Välkommen också till vernissage söndag 23 februari kl 14:00 då konstnären ger en introduktion till sin utställning.

Vid första anblicken tycks Marja Helanders landskap öde, men människor lever och arbetar bakom lysande fönsterrader, artificiellt formade gruvlandskap och rykande fabriksskorstenar. Ljusets olika nyanser, mörkrets djup och ensamma byggnader förmedlar en förtrollande stillhet och tystnad men också oro. Det finns en dystopisk dimension i Helanders vackra men melankoliska bilder. Vad ska hända med dessa landskap? Fotografierna är tagna i Vardø, Norge; Kiruna, Sverige; Utsjoki, Enare, Viitasaari och Helsingfors, Finland; Nikel och Zapolyarny, Ryssland.

För första gången arbetar Marja Helander också med video. I utställningen visas Trambo (2013), ett verk där konstnären själv agerar. Här har människan huvudrollen och hon kämpar i ett snötäckt landskap.

Marja Helander (f. 1965) bor och arbetar i Helsingfors, Finland. Hennes arbeten kretsar ofta kring den egna identiteten i gränslandet mellan finsk och samisk kultur och i mötet mellan det samtida och det traditionella. Hennes bilder har tidigare bland annat visats på National Gallery of Canada, Ottawa, 2013; Northern Photographic Center, Uleåborg, 2012 och Photographic Gallery Hippolyte, Helsingfors, 2010.

Utställningen är producerad av Bildmuseet med stöd av Umeå2014 och Kulturkontakt Nord.

Välkommen att höra av dig till helena.vejbrink@bildmuseet.umu.se om när under torsdag 20 februari och fredag 21 februari som du vill ha en förhandsvisning av utställningen och träffa konstnären.

För ytterligare information, kontakta

Sofia Johansson, intendent Bildmuseet
090-786 9353, sofia.johansson@bildmuseet.umu.se

Redaktör: Helena Vejbrink