"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-01-31

Mat som kultur inspirerade studenter

NYHET Therese Wahlström och Malin Bengtsson, studenter på Gastronomiprogrammets kreativa inriktning, har i ett uppsatsarbete låtit barn lyfta fram sina visioner om framtidens maträtter och smaker. Arbetet har varit en del i Kulturverkets satsning Fair City.

Projektet Fair City som startats av Kulturverket innefattar 45 skolklasser från Umeå. Eleverna har använt sina fantasier och framtidsvisioner för att skapa underlag till olika framtidsteman som mat, energi, kunskap, resande, skola, rymden, barnens rätt, kommunikation och vatten.
– Utifrån deras arbeten har sedan konstnärer, designers och musiker tolkat barnens visioner och i vårt uppsatsarbete har vi utgått utifrån temat mat, berättar Therese Wahlström och Malin Bengtsson.

I gruppen mat deltog elever från årskurs 2 – som nu går i 3:an – från Hörnefors centralskola. De arbetade med att teckna framtidens smaker och produkter i form av så kallade smakmaskiner. De byggde också olika boplatser utifrån hur de trodde att Hörnefors skulle se ut i framtiden.
– Tanken var sedan att vi skulle skapa nya maträtter utifrån teckningarna och ett antal ord som kompletterade teckningarna.

Förrätt: havet

Det vetenskapliga tillämpades i arbetet genom att först undersöka vad människor förväntas äta i framtiden och sedan koppla det till barnens visioner.
– Exempelvis beskrev många av barnen bäriga smaker, till exempel jordgubb, hallon och blåbär, och många nämnde också choklad. Därför gjorde vi en chokladcoulant fylld med hallonganache, vilket såg ut som ett vulkanutbrott (lava var ett av orden).

Sedan sattes en meny ihop. Förrätten bestod av torsk och olika variationer på betor. Det var den rätt som barnen sammantaget tyckte minst om. Varmrätten gjordes utifrån ett skogstema eftersom detta nämndes i en av barnens teckningar. Rätten bestod bland annat av en kycklingstubbe (illustrerar en stubbe i skogen), krokett, potatis- och kikärtspuré, bönor, svamp och baconskum. Efterrätten bestod av en

Huvudrätt: skogen

chokladcoulant (bakelse) fylld med hallonganache. Det var också en hallonsorbet, maränger och bärgeléer. Efterrätten blev mest uppskattad.

– Projektet har varit ett bra sätt att få öva på att vara kreativ när man skapar någonting som andra ska tycka om, och framför allt barn som kan vara kräsna ätare. Projektet har också fått oss att inse att vi kunnat vara mer kreativa genom att göra mer ovanliga rätter och använda mer ovanliga tekniker. Barn må vara kräsna men de är också väldigt förtjusta i coola saker, säger Therese Wahlström och Malin Bengtsson.

Under Kulturhuvudstadsårets invigning kommer det att finnas en sammanfattning av projektet som helhet i nio paviljonger som Kulturverket ställer ut framför Stadsbiblioteket.

Efterrätt: vulkanutbrott

Läs mer om Fair City

Se även Kulturverkets hemsida

Bilder med eleverna i Hörnefors (från Kulturverkets hemsida)

Läs mer om Gastronomiprogrammet
 

Redaktör: Eva Stoianov