"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-12-04

Michael Treschow-stipendiet till designstudent

NYHET Maja Hedlund, student vid Designhögskolan vid Umeå universitet, har tilldelats Michael Treschow-stipendiet 2013. Stipendiet delas ut årligen till en ung designstuderande och premierar djärvhet, nydanande och lust.

Syftet med stipendiet är att uppmuntra studenter att fortsätta studierna och utveckla sin designkompetens. I år har stipendiet fokuserat på hälsa och välbefinnande. Maja Hedlund tog emot Michael Treschow-stipendiet om 100 000 kr vid en ceremoni på Handelshögskolan i Stockholm den 4 december.

– Det är otroligt kul att bli uppmärksammad inom ett område som jag brinner så mycket för, säger Maja Hedlund. Stipendiet kommer att ge mig möjlighet att fortsätta att titta på vårdsituationen i dag, och förhoppningsvis kunna förbättra och ge alternativa lösningar för framtiden.

Maja Hedlund, uppvuxen i Skellefteå, har en kandidatexamen i industridesign och har precis påbörjat sin masterutbildning inom avancerad produktdesign på Designhögskolan i Umeå. Under sin utbildning har Maja deltagit i många arbeten med vård och välmående som fokus. Hon har bland annat samarbetat med Västerbottens läns landsting i projektet HOPP, som syftar till att förbättra vården för patienter med bland annat svår hjärtsvikt. Majas målsättning är att i framtiden jobba för en vård som ger patienten frihet och möjlighet att vårdas i hemmet utan att känna sig begränsad i sin sjukdom.

– Nyheten om Michael Treschow-stipendiet är mycket glädjande för oss på Designhögskolan. Vi är stolta över våra studenters framgångar och vet att de här i Umeå får en bra grund att stå på inför framtiden, säger Designhögskolans rektor Anna Valtonen.   

Juryns motivering: ”Maja Hedlund har i sin ansökan visat på stor kreativ förmåga och en positiv vilja att finna lösningar på problem för personer som drabbats av sjukdom eller olycka och därmed öka deras möjligheter till ett besvärsfritt liv. Passionen för området hälsa och välbefinnande lyser igenom hennes ansökan och det syns på ett imponerande väl utfört användarorienterat designarbete. Vi är övertygade om att många kommer att ha glädje och nytta av hennes framtida ambition och förmåga att ta sina projekt hela vägen från idé till ett fungerande och värdefullt koncept.”

Michael Treschow-stipendiet instiftades 2003 och delas ut en gång om året i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign.

Läs mer om stipendiet

Läs mer om Maja Hedlunds kandidatexamensprojekt ”Preventing Heart Failure”

Högupplöst foto av Maja Hedlund

Läs mer om masterprogrammet i avancerad produktdesign

För mer information, kontakta gärna:

Maja HedlundTelefon: 073-055 30 88E-post: maja_hedlund@hotmail.com  
 

Petra Käck, kommunikatör, DesignhögskolanTelefon: 090-786 71 56
E-post: petra.kack@umu.se

Karin Stener, kommunikationschef på SVIDTelefon: 08-406 84 46
E-post: karin.stener@svid.se  

Redaktör: Anna-Lena Lindskog