"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-02-02

Modeskapare gör smart kollektion i nytt digitalt textillabb

NYHET I Sliperiets världsunika innovationsmiljö i Umeå kommer formgivaren Minna Palmqvist och konstnären Ricardo O’Nascimento under våren att utforska vart textilt skapande kan föras av nya digitala tekniker.

De är båda stipendiater i Sliperiets SoftLab, ett digitalt prototyp- och experimentlaboratorium för textil och elektronik som nu är öppen för allmänheten.

– Målet med min tid på Sliperiet är en ny kollektion, som bygger vidare på mitt skulpturala uttryck och den konfliktfyllda bilden av kvinnokroppen, berättar Minna Palmqvist, formgivare och konstnär som jobbar med mode. Tekniken i SoftLab gör det möjligt för mig att göra sådant jag inte kan göra med mina fingrar – den blir en förlängning av mig själv.

Ricardo O’Nascimento är till vardags verksam i Nederländerna och arbetar med bärbar teknik i form av olika plagg, så kallade wearables.

­– Stipendiet ger en fantastisk möjlighet att utforska de nya tekniker som växer fram inom det textila fältet, och som nu finns tillgängliga på Sliperiet, säger han.

Unik bredd av digital tillverkning

Foto av Minna Palmqvist, Ricardo O'Nascimento och Linnéa Therese Dimitriou på SoftLab, Umeå universitet.
Minna Palmqvist, Ricardo O'Nascimento och Linnéa Therese Dimitriou på SoftLab, Umeå universitet.

Sliperiet är en tvärdisciplinär och gränsöverskridande innovationsmiljö vid Umeå universitet. Här finns Sveriges första FabLab, eller fabrication lab, en kreativ verkstad med teknik och utrustning för digital produktion, där vem som helst kan tillverka nästan vad som helst. Här kan privatpersoners hobbyprojekt få luft under vingarna, vid sidan av universitetets forskning och företags produktutveckling.

Nu har prototypverkstäderna kompletterats med SoftLab, för att erbjuda en helt unik bredd av digitala tekniker för olika material. Här finns möjligheter för modeskapare, designers och produktutvecklare – såväl som för entusiaster med skapande som intresse – att enkelt och effektivt förverkliga sina idéer.

– Digital tillverkning är inte bara laserskärare och 3D-printing. Öppnandet av SoftLab gör att experimenterande med smarta textilier och bärbar teknologi såväl som nya former av digital tillverkning blir tillgängligt för en växande skara, säger Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare på Sliperiet.

SoftLab och stipendiatprogrammet har finansierats bland annat av Stiftelsen Köpmannaförbundet, Tillväxtverket och Umeå kommun. Framgent kommer ytterligare fyra stipendiater att tillkomma tack vare medel från Hakon Swenson Stiftelsen.

Om SoftLab

SoftLab är en del av FabLab Umeå. Labben är från den 20 januari öppna i sin helhet. På onsdagar kl. 13-20 kan de användas av allmänheten. Under dessa tider finns volontärer på plats för att hjälpa entusiaster och kreatörer att komma igång med tekniken.

För mer information, vänligen kontakta:

Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare SliperietTelefon: 070-653 08 71
E-post: linnea.dimitriou@umu.se

Marlene Johansson, föreståndare SliperietTelefon: 072-533 99 21
E-post: marlene.johansson@umu.se

Minna Palmqvist
E-post: contact@minnapalmqvist.com
www.minnapalmqvist.com

Ricardo O’Nascimento
E-post: ricardo@popkalab.com
www.popkalab.com

Text: Eva Antonsson

Redaktör: Anna Lawrence