"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-16

Modigs pris till forskare om KOL och hornhinnor

NYHET Anne Lindberg och Berit Byström blir mottagare av Margareta och Eric Modigs pris till välmeriterade forskare. De forskar om lungsjukdomen KOL respektive om sjukdomar i och transplantation av ögats hornhinna.

Text: Ola Nilsson

Professor Anne Lindberg har genom sitt arbete som överläkare och genom sin forskning med inriktning på kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, kunnat ge nydanande information om sjukdomsutveckling, riskfaktorer och mekanismer bakom lungfunktionsförlust och därmed även försämrad hjärtkärlsjukdom.

I motiveringen från Kungliga Skytteanska samfundets styrelse framgår att Anne genom sitt banbrytande arbete bidragit med avgörande insatser för förståelsen rörande KOL. Ett arbete som inte bara har bidragit med ökad medicinsk kunskap utan även haft direkt klinisk betydelse för patienter med sjukdomen.

– Jag ber att få tacka för ett mycket trevligt besked och ser fram emot att delta vid årshögtiden, säger Anne Lindberg.

Berit Byström, överläkare och docent i oftalmologi vid Umeå universitet, är en nationellt framstående hornhinnetransplantatör vars forskning kombinerar klinisk expertis med genetiska och molekylärbiologiska metoder. Hennes arbete har bland annat lett till upptäckten av en mutation som orsakar ERED, en ärftlig hornhinnesjukdom som kan leda till blindhet. Fynden har fått internationell uppmärksamhet och har stor potential för framtida behandlingar. Berit är också skapare av Hornhinnebanken i Umeå.

I motiveringen framgår att Berit med sin unika förmåga att förena banbrytande forskning med kliniskt arbete, bidrar till ökad förståelse av hornhinnans sjukdomar och också förbättrar behandlingsmöjligheterna för patienter.

– Fantastiskt, vilken otroligt trevlig present. Jag är både hedrad, tacksam och rörd, säger Berit Byström.

Styrelsen fattade besluten enhälligt.

Priset delas ut till välmeriterad forskare eller organisation verksam inom den medicinska fakulteten vid Umeå Universitet, företrädelsevis inom ögats, hjärtats eller lungans område. Prissumman om vardera 200 000 kronor delas ut vid Skytteanska samfundets årshögtid i maj respektive Umeå universitets årshögtid i oktober.

Kungliga Skytteanska samfundet är ett unikt och fristående nätverk för vetenskap och kultur som belyser angelägna frågor från ett nordligt perspektiv. Samfundet bildades 1957 och är en av de 18 kungliga akademierna i Sverige. Dess uppgift är att stödja och uppmärksamma Norrlands kulturella och vetenskapliga utveckling. Samfundet är en fristående stiftelse som samlar ledamöter från samtliga norrländska universitet och högskolor, museer och kulturella inrättningar samt kulturutövare och samhället i övrigt.

Kontakt