"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-03-16

Monica Burman föreläste på Lars Thomasson-symposiet

NYHET Den 8 mars arrangerades Lars Thomasson-symposiet för femte året i rad. Temat för symposiet var “Förmödrar och förebilder - Kvinnor som går före”, och Monica Burman från Juridiskt forum föreläste om “Starka kvinnor i svåra situationer - mäns våld mot samiska kvinnor i nära relationer”.

Symposiet arrangerades av Vaartoe - Centrum för samisk forskning  vid Umeå universitet, i samband med Ubmejen Biejvieh, samiska veckan i Umeå. Monica Burman föreläste om arbetet i projektet “Mäns våld mot samiska kvinnor i nära relationer - rättsliga problematiseringar av utsatthet och ansvarstagande”.
- Efter mitt föredrag följde en diskussion om bland annat vikten av etik i urfolksforskning och bristen på forskningsbaserad kunskap om våld i nära relationer i Sápmi, berättar Monica Burman.

Läs mer om projektet: http://www.juridisktforum.umu.se/forskning/mans-vald-mot-samiska-kvinnor-i-nara-relationer/

Hör också intervju med Monica Burman i P4 Västerbotten: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6648283

Lars Thomasson är en av centralgestalterna i samisk samtidshistoria i Sverige. Först i sin egenskap som samisk politiker inom Svenska Samernas Riksförbund (SSR) där han på allvar blev aktiv och inflytelserik under 1960-talet. 1967 valdes Thomasson till en av tre vice ordföranden i förbundet, en position han behöll fram till 1982. Därefter är det främst i en andra roll, som forskare, som Thomasson har utfört, och fortfarande utför, en mycket betydelsefull uppgift. Lars Thomasson blev utsedd till hedersdoktor vid Umeå universitet 1994.

Redaktör: Elin Andersson